КОБЗАРСЬКИЙ МАЙДАН У ПЕРЕЯСЛАВІ

КОБЗАРСЬКИЙ МАЙДАН У ПЕРЕЯСЛАВІ

10 травня 2017 р. Музей кобзарства Національного історико-етнографічного заповідника «Переяслав» провів культурологічний захід «Кобзарський майдан». Проходив він за участі кобзарів Київського кобзарського цеху – цех-майстра Миколи Товкайла,  братчиків Василя Жованика та Ждана. Приурочено його було до 387-ї річниці битви на Борисовім полі, де в кінці травня 1630 року відбулася переможна битва українського козацтва під проводом гетьмана (корсунського полковника) Тараса Федоровича-Трясила над польським військом. Ця перемога увійшла в історію як тріумф козацької стратегії та тактики.

Саме козаччина стала однією з найяскравіших сторінок ранньомодерної історії  України, які писані не лише мечами і шаблями, а й піснями та думами.Адже не дарма говорилось:«На війну козаки було ідуть із радістю, а з війни повертаються з музиками та піснями... Чи поб’ють турка, чи пошарпають ляха, зараз же і пісню складають про той випадок». Козаки боронили незалежністьУкраїни, а кобзарі оспівували бойові подвиги воїнів. Саме це наочно і продемонстрували братчики кобзарського цеху у Переяславі.Не випадково було обрано й місце проведення заходу, адже раніше кобзарі не співали для зібраних залів. Кобзарський майдан поблизу Музею кобзарства пройшов у формі вільного спілкування присутніх під звуки бандури. Учасники поринули в атмосферу тих часів, коли кобзар на майдані, біля церкви, на базарі проповідував із своєю бандурою слово правди та любові до ближнього, до родини, до неньки України.

Щоб послухати кобзарську співогру на майдан завітали – учні Переяслав-Хмельницьких ЗОШ №1, 2, 3, 6, школярі із с. Стовп’яги та жителі міста.

Із вітальним словом до присутніх звернувся заступник генерального директора Національного історико-етнографічного заповідника «Переяслав» з наукової роботи Олександр Колибенко та перший заступник голови Переяслав-Хмельницької РДА Юрій Бобровнік. Кобзарі ж виконали для всіх, хто завітав на захід, давній автентичний репертуар. Органічним доповненням до кобзарської співогри, був виступ дитячого танцювального колективу «Ластівка» із с. Циблі (керівник Надія Данько), які показали своє уміння та провели майстер-клас по виконанню весняних хороводів. До танцю охоче долучилися всі присутні.

Маємо надію, що подібні травневі зустрічі будуть продовжені і в майбутньому.Культурно-мистецький проект Музею кобзарства пройшов за підтримки товариства з обмеженою відповідальністю сільськогосподарське підприємство «Саланг-Агро».

  

Завідувач науково-дослідного сектора

«Музей кобзарства»                                                                                                                                    Світлана Тетеря