У Музеї українських обрядів відбулася презентація лекції-показу «З музейної скрині» (традиційна сорочка із збірки НІЕЗ «Переяслав»)

У Музеї українських обрядів відбулася презентація лекції-показу «З музейної скрині» (традиційна сорочка із збірки НІЕЗ «Переяслав»)

5 червня 2017 року у приміщенні Музею українських обрядів, що знаходиться на території Музею просто неба, відбулася презентація лекції-показу «З музейної скрині» (традиційна сорочка із збірки НІЕЗ «Переяслав»). Захід зібрав закоханих у вишивку людей: майстринь-вишивальниць, аматорів, учнів Київської гімназії ім. Пушкіна, наукових співробітників НІЕЗ «Переяслав», викладачів ДВНЗ «Переяслав-Хмельницький ДПУ ім. Г. Сковороди», членів громадської творчої спілки «Мистецтво життя» та ін. Виставкова зала Музею українських обрядів зустріла відвідувачів різноманіттям вишивальних технік на основному компоненті традиційного жіночого вбрання – сорочці. До присутніх звернулася завідуюча сектором «Музей українських обрядів» С. М. Зубер. Вона охарактеризувала колекцію сорочок, торкнулася теми сорочки у контексті традиційної народної обрядовості.

Майстрині-вишивальниці, киянки Т. Серебреннікова, О. Константинівська, Т. Зез розповіли як любов до автентики, зокрема вишивки, об’єднала їх. Спочатку це було у віртуальному спілкуванні, проект так і називався «Спілкування за вишивкою». На особливому піднесенні цими людьми, та тими, хто до них долучився, були відшиті аркуші із книги-альбому матері Лесі Українки, Олени Пчілки «Український народний орнамент…», який вона видала у далекому 1876 році. Далі були інші проекти, в т. ч. «Виплекана сорочка».

У виступі Л. О. Годліної, в минулому головного зберігача заповідника, прозвучала тривога з приводу легкодумного використання орнаментальних мотивів у сучасній вишивці. Зокрема мова йшла про обережне використання квітів маку у вишивці сорочок. О. В. Стрілець, к. п. наук, доцент кафедри мистецьких дисциплін ДВНЗ «Переяслав-Хмельницький ДПУ ім. Г. Сковороди» наголосила на необхідності виховувати у підростаючого покоління любов до різного роду рукоділля.

Практична частина заходу була присвячена майстер-класам. Всі бажаючі мали змогу отримати урок вишивання від Тетяни Срібної, відшити на полотні перші стібки в ажурній техніці вирізування, одній із найскладніших технік білого шитва. Т. Зез провела майстер-клас по змережуванню «черв’ячком». Спільно прийшли до думки, що такі зустрічі необхідні. Колекція тканин, зокрема сорочок, в заповіднику спонукає до цього. Зібрані в експедиціях матеріальні речі потрібно демонструвати тим, хто цього потребує, хто хоче це бачити. Саме такі заклади, як Національний історико-етнографічний заповідник «Переяслав», на нашу думку, мають це робити.

 

Завідуюча науково-дослідним сектором «Музей українських обрядів»                                          С. М. Зубер