13 СІЧНЯ 2018 РОКУ В НІЕЗ «ПЕРЕЯСЛАВ» ВІДБУЛОСЯ СВЯТО «ВІД РІЗДВА ДО СВЯТОГО ВАСИЛЯ»

13 СІЧНЯ 2018 РОКУ В НІЕЗ «ПЕРЕЯСЛАВ» ВІДБУЛОСЯ СВЯТО «ВІД РІЗДВА ДО СВЯТОГО ВАСИЛЯ»

       Гамірно і весело котяться Україною святки,

Діждали Щедрого вечора, свята Маланки, Василя.

Втішаються люди, радіють села і міста,

Дзвінкоголосими переливами лунає щедра коляда…

 

13 січня 2018 року у Музеї народної архітектури та побуту Середньої Наддніпрянщини Національного історико-етнографічного заповідника «Переяслав» відбулося свято «Від Різдва до Святого Василя». Усі присутні на святі стали не просто відвідувачами музею, а жителями українського села кінця ХІХ століття. До двору селянина-середняка прийшли колядники – дитячий ансамбль «Фортуна» ЗОШ №7 м. Переяслава-Хмельницького, художній керівник - Дорошенко Лариса Василівна. Молодша група діток відтворила присутнім свято Різдва. Маленькі артисти колядували, водили «козу», віншували господарів та бажали всім радості у новому році. Старша група завітала до двору з Маланкою, защедрувала та засіяла гостям свята:

 

«Щедрий вечір, добрий вечір,

Добрим людям на здоров’я!»

 

Також на заході розважали всіх своїми дзвінкими голосами Народний ансамбль української пісні «Чебреці» з м. Переяслав-Хмельницький, (керівник – Михайло Мина) та Аматорський народний колектив «Строківчанка» із с. Строкова (керівник – Віра Ярема).

Присутніх на заході гостей привітала начальник Служби у справах дітей та сім’ї виконкому Переяслав-Хмельницької міської ради Катерина Лой.

Окрім основного дійства діти відвідали Музей українських обрядів, де для них провели тематичну екскурсію «Зимові святки».

Свято пройшло весело та активно, діти передавали один одному новорічну зірку як символ святкового настрою, водили «кривого танцю», «збирали сніжки» та грайливо підтанцьовували під виступи колективів. Ніхто не залишився без подарунків.

І найголовніше: Щедрий вечір подарував усім гарний настрій та багато посмішок, поєднав споконвічні традиції та сучасність! Ми дякуємо, що Ви розділили з нами це свято і Бажаємо Вам Щедрого Нового року!

 

«Бажаю вам щастя,

Бажаю вам миру,

У серці – любові,

А в хаті – добра,

І щоб не хворіла дітвора!

Веселої вдачі!

Щоб не були ледачі!

Здоров’я нівроку –

Нового вам Року!

У злагоді жити!

І діток ростити!

Білявих, чорнявих,

Веселих і жвавих!

Не бійтесь приємну

Цю мати мороку,

Щасливого вам Року!!!».

Науково-освітній відділ екскурсійно-масової роботи

Більше фото можна переглянути за посиланням https://drive.google.com/open?id=1aZVWY3FWZBHmeb6CL7eVNzKh_HHfd8p9