ЛЕКЦІЯ «ІСТОРІЯ РОЗВИТКУ УКРАЇНСЬКИХ НАРОДНИХ ЖІНОЧИХ ПРИКРАС ТА ЇХ РОЛЬ В УКРАЇНСЬКІЙ ОБРЯДОВОСТІ»

12 квітня 2018 року для учнів 5-го класу Комунального закладу Київської обласної ради «Переяслав-Хмельницького ліцею-інтернату «Патріот» молодшим науковим співробітником науково-дослідного філіалу «Музей народної архітектури та побуту Середньої Наддніпрянщини» Дунайною І.Г. була прочитана лекція на тему «Історія розвитку українських народних жіночих прикрас та їх роль в українській обрядовості».

Лектор ознайомила слухачів з історією виникнення, художніми та декоративними особливостями жіночих прикрас – яскравим і самобутнім явищем в історії українського народного мистецтва, з глибоким корінням і багатими традиціями, пов’язаного з еволюцією художніх ремесел, різного домашнього рукоділля та вбрання. Як обов’язковий елемент традиційного жіночого одягу, прикраси виконували композиційну завершеність строю. Крім того, прикраси відображали певний настрій, що залежав від призначення одягу – буденний, святковий, обрядовий, а також від соціального рівня та вікових категорій. Окрім декоративного навантаження, вони виконували охоронно-магічну роль в обрядово-звичаєвому світі українців. Зокрема, слухачі отримали інформацію про особливості жіночих прикрас, їх функціональне призначення та дізнались про різноманітний характер матеріалів, з яких вони виготовлялись.

Під час лекції за допомогою ілюстративного матеріалу та фотопрезентації були представлені зразки народних жіночих прикрас.

 

Молодший науковий співробітник НДФ

«Музей народної архітектури та побуту Середньої Наддніпрянщини»                                         Дунайна І.Г.