«Обніміться ж, брати мої!»

Саме під такою назвою 18 травня 2018 року в Музеї українського рушника Національного історико-етнографічного заповідника «Переяслав» розпочалася культурно-мистецька акція, яка задекларувала соєю метою впродовж 2018-2019 рр. вишити «Рушник Тарасу». Вона присвячена 205-й річниці від дня народження Тараса Григоровича Шевченка. Під час проведення акції заплановано різнопланові заходи спрямовані на утвердження у суспільстві гордості за свій народ, рідний край, державу.

Ініціаторами Акції разом з Музеєм українського рушника виступили Державний професійно-технічний навчальний заклад «Переяслав-Хмельницький центр професійно-технічної освіти».

Захід розпочався з «живого» слова Кобзаря. Уривок з  поеми «І мертвим, і живим, і ненарожденним землякам моїм в Украйні і не в Украйні моє дружнєє посланіє» прочитала ведуча Наталя Шкіра.

Старший науковий співробітник «Музей Заповіту Т. Г. Шевченка» Дембіцький Станіслав Семенович розповів, що надихало Великого Кобзаря на написання своїх славетних творів на Переяславській землі та значення Переяслава у житті Шевченка .

Священик української православної церкви київського патріархату протоієр Михаіл благословив початок доброї справи.

З вітальним словом на початку культурно-мистецької Акції виступили: заступник генерального директора з наукової роботи Колибенко Олександр Володимирович та заступник директора ДПТНЗ «Переяслав-Хмельницький центр професійно-технічної освіти» Слюсар Ірина Володимирівна. Вона ж презентувала Книгу-Літопис «Рушник Тарасу».

Учасників урочистого заходу привітали заступник міського голови Валентина Губенко та керівник апарату РДА Валерій Перчук.

На урочистому святі лунало Тарасове слово. Вірші Кобзаря читали учні ЦПТО, ЗОШ №2 та звучала бандура – українські народні пісні виконували юні бандуристи музичної школи ім. Павла Сениці.

На захід завітали ветерани музейної справи Галина Козій, Лариса Годліна, Людми Набок. У своїх виступах вони відмітили, що вишивання «Рушника Тарасу», це особливий процес. Він поєднує у собі вишивання з поширенням і пропагандою ідей Шевченка, знань про творця української нації. Людмила Набок відмітила, що головною подією цієї Акції є початок вишивання «Рушника Тарасу» – переяславського рушника, що стане символічним посланням миру, добра, процвітання від сучасних українців прийдешнім поколінням.

Про урочистий початок та мету культурно-мистецької акції «Обніміться ж, брати мої!» розповіла завідувач НДС «Музею українського рушника» Н.Л. Заїка. Вона відмітила, що стартувавши в Переяславі, Акція буде продовжуватися в інших містах і селах України; в навчальних закладах, в Зоні антитерористичної операції та у військових госпіталях, де зараз перебувають поранені учасники бойових дій. Мета таких дій – залучити якомога більше школярів і студентів, людей молодого і старшого віку до єднання через вишивання «Рушника Тарасу».

Право зробити перший стібок було надано учням ЦПТО, адже саме вони разом із викладачами училища підтримали ініціативу вишити рушник Кобзареві, розробили орнамент та перенесли його на полотно.

У подальшому до вишивання символічного рушника єднання та братерства зможуть долучилися всі бажаючі.

Завідувач НДС «Музей українського рушника»                                                              Н. Л. Заїка

Більше фото тут: https://drive.google.com/open?id=1CsXUhKkkOxpdYhAlCKsQqlLDLf-QdSz3