ВШАНУВАННЯ ГЕТЬМАНІВ УКРАЇНИ, ПОЛКОВНИКІВ ТА КОЗАКІВ ПЕРЕЯСЛАВСЬКОГО ПОЛКУ

23 липня 2018 р. у рамках Всеукраїнської кампанії «Пам’ять нації» до Переяслава-Хмельницького завітали учасники історичної експедиції «Полковими містами Гетьманщини». Наше місто стало десятим і останнім з-поміж колишніх полкових центрів Лівобережної Гетьманщини, яке відвідали ентузіасти-історики. Як зауважив керівник та натхненник експедиції, науковий співробітник Інституту історії України НАН України, кандидат історичних наук Олександр Алфьоров: «Знаменно, що саме у славному Переяславі завершилась експедиція, замкнувши таким чином сакральний простір полкових міст Гетьманщини».

За участю прибулих членів експедиції, науковців Національного історико-етнографічного заповідника «Переяслав» та мешканців міста була проведена акція вшанування полковників Переяславського полку та гетьманів України. Вона проходила на подвір’ї Воскресінського храму біля пам’ятного хреста, який був споруджений на честь Переяславського козацького реєстрового полку та освячений минулого року.

Звертаючись з вітальним словом до учасників заходу, Олександр Алфьоров розповів про мету експедиції, яка полягала у пропаганді знань з історії України ранньомодерної доби та у приверненні уваги громадськості до критичного стану історичних пам’яток, які залишилися нам у спадок, і які потребують належної уваги та відновлення. Своєю чергою, відомий краєзнавець і дослідник нашого краю кандидат історичних наук Олександр Колибенко розповів про тяглість традицій українського державотворення на теренах Середньої Наддніпрянщини та про особливу роль Переяславщини у становленні і функціонуванні Української козацької держави. Як заступник директора з наукової роботи НІЕЗ «Переяслав» він проінформував про ту роботу, яку здійснюють співробітники Національного заповідника задля збереження пам’яток культурної спадщини нашого міста.

Після закінчення виступів духовенство Свято-Воскресенського кафедрального собору відслужило панахиду за полковниками Переяславського козацького полку та всіма тими, хто віддав своє життя, захищаючи Україну від ворогів. Усі присутні помолились за спокій душ загиблих земляків, які героїчно боронили незалежність України вже у наш час.

У ході проведення акції була розгорнута пересувна виставка, на якій присутні мали змогу ознайомитися з короткою історією десяти полкових міст Гетьманщини, представленою на банерах, а також потримати у руках справжні козацькі артефакти, про призначення та використання яких дуже фахово розповіли учасники експедиції.

Завідувач науково-методичного відділу охорони культурної спадщини НІЕЗ «Переяслав»,  к. і. н., с. н. с.                 Іваненко А.О.