«Український рушник у житті Михайла Івановича Сікорського»

Саме під такою назвою у Музеї українського рушника 10 жовтня відбувся культурологічний захід з нагоди 95-ї річниці від Дня народження Михайла Івановича Сікорського.

Про історію створення «Музею українського рушника» та про значення рушника у житті Михайла Івановича, розповіла його завідувач – Заїка Наталія Любомирівна. Вона зазначила, будуючи щороку нові музеї, Сікорський при оформленні композиційних вузлів надавав величезного значення українському рушнику. Яскравий, святковий він був доречним у кожній експозиції не тільки як декор, а як органічна складова національної культури. Вишиті та ткані рушники «з легкої руки» генерального директора стали візитною карткою як стаціонарних експозицій, так і виставкових залів, а згодом і Музею українського рушника.

На свято завітали ветерани музейної справи та співробітники НІЕЗ «Переяслав», які стояли біля витоків створення музеїв Переяслава. Саме їм ми завдячуємо збереженню скарбниці Української культури. Зокрема, Заслужений працівник культури УРСР Козій Ганна Іванівна, Заслужений працівник культури України Бузян Галина Миколаївна, Почесний громадянин міста Коломієць Олег Радіонович, а також Воловик Володимир Федорович, Павлик Наталія Миколаївна.

Із зворушливою промовою виступила Ганна Іванівна Козій. Вона зазначила, що Михайло Іванович розглядав український рушник, як атрибут-пам`ятку сакрального мистецтва. А також відмітила, що націливши науковців на пошукову роботу, Сікорський поставив перед ними завдання формувати колекцію українських народних рушників.

Своїми спогадами та цікавими фактами із музейного життя, поділилися Г.М. Бузян та В.Ф. Воловик.

Вишивальниця Ніна Іванівна Лазенко, яка вишила серію рушників затоплених сіл Переяславщини, поділилася своїми спогадами про Михайла Івановича.

У програмі заходу було представлено культурно-мистецьку Акцію «Обніміться ж, брати мої!», яка задекларувала своєю метою впродовж 2018-2019 рр. вишити «Рушник Великому Тарасу» (присвячена 205-й річниці від дня народження Тараса Григоровича Шевченка). Майстер Переяслав-Хмельницького ЦПТО Оксана Петрівна Узенюк та учні Юля Узинюк, Катерина Чуприна допомогли усі бажаючим долучитися до вишивання Рушника Великому Кобзареві. Сьогодні до вишивки долучилася найменша учасниця нашого дійства – Дарина Козій, онука Галини Іванівни.

Учениці ЗОШ №2 – Марія Ковальська прочитала «Вірш про рушник», а від Анастасії Одинець присутні послухали хвилюючу розповідь «Про життєвий шлях М. І. Сікорського».

На святі прозвучали пісні у виконанні Ганни Іфтоді, юної Ольги Шевчук.

У музеї була розгорнута виставка робіт учнів Переяслав-Хмельницької художньої школи.

Від адміністрації Заповідника Н. Л. Заїка подякувала усім учасникам свята.

Подяки учням за участь у культурологічному заході «Український рушник у житті Михайла Івановича Сікорського» від генерального директора НІЕЗ «Переяслав» О. М. Лукашевича, вручила заслужений працівник культури УРСР Козій Ганна Іванівна.

                  

Завідувач науково-дослідного сектору «Музею українського рушника» НІЕЗ «Переяслав»       Наталя Заїка