ЛЕКЦІЯ-ЕКСКУРСІЯ «ТРИПІЛЬСЬКА КУЛЬТУРА – ФЕНОМЕН ЄВРОПЕЙСЬКОГО КУЛЬТУРНОГО ПРОСТОРУ»

2 листопада 2018 р. у рамках проекту «Університетські зустрічі», що здійснюється Науковою бібліотекою (керівник Ольга Шкира) ДВНЗ «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди» було проведено лекцію-екскурсію «Трипільська культура – феномен європейського культурного простору». Її провів Дмитро Тетеря, завідувач науково-дослідного відділу археології Національного історико-етнографічного заповідника «Переяслав». Захід пройшов у інформаційно-ресурсній залі «Чумацький шлях» університету. Його учасниками стали: група учнів Переяслав-Хмельницької ЗОШ №3 на чолі з директором Володимиром Кондусем, співробітники бібліотеки та науковці Національного історико-етнографічного заповідника «Переяслав».

Університетська зустріч відбулася у рамках відзначення 125-річчя відкриття трипільської культури, що побутувала на теренах південно-східної Європи з кінця VІ до початку ІІІ тис. до н.е. Саме трипільські племена утвердили на землях сучасної України розвинуту систему землеробства, а нам у спадок залишили унікальну мистецьку спадщину. Їм належить пріоритет у винаході таких пристроїв, як свердлильний верстат, пристрій для відтискування кременевих пластин, поворотний пристрій – предок гончарного кола, вертикальний ткацький верстат, завдяки якому вперше на наших землях з’явилася тканина, а також зведення гончарної печі складної конструкції.

Відкривачем цієї самобутньої, загадкової спільноти є Вікентій В’ячеславович Хвойка. Перші старожитності, пов’язані з трипільськими племенами, він виявив у 1893 р. під час розкопок у Києві на Кирилівській вулиці. Про життєвий та творчий шлях цієї неординарної особистості, яка відкрила для сучасників і майбутніх поколінь цю культуру, детально присутнім і розповів доповідач. Під час лекції були висвітлені питання пов’язані з господарством, ремеслами та сакральними віруваннями давніх трипільців. Окремо було зосереджено увагу на походженні трипільської культури, регіонах та особливостях її поширення, причинах, що привели до сходження цих племен з історичної арени. З цікавістю присутні ознайомилися з домобудівництвом трипільців, системою планування їх селищ, серед, яких виділяються поселення-гіганти або протоміста.

Під час розповіді лектор також представив для огляду унікальні керамічні вироби трипільців, пов’язані з сакральною сферою – біноклеподібний виріб та антропоморфну покришку, які походять із розкопок першовідкривача культури Вікентія Хвойки та матеріали пов’язані з кременеобробним ремеслом.  По закінченню зустрічі всі бажаючі оглянули експозицію виставки про трипільську культуру, створену напередодні в університеті співробітниками Музею трипільської культури НІЕЗ «Переяслав».


Завідувач науково-дослідного відділу археології  НІЕЗ «Переяслав»                            Дмитро Тетеря