У МУЗЕЇ ЗАПОВІТУ Т. Г. ШЕВЧЕНКА ВІДБУЛОСЯ СВЯТО «ПЕРЕЯСЛАВСЬКА ОСІНЬ КОБЗАРЯ»

30 листопада у Музеї Заповіту Т.Г.Шевченка відбулася музично-літературна композиція «Переяславська осінь Кобзаря», присвячена другому приїзду поета на нашу рідну землю.

Т.Г. Шевченко приїздив на Переяславщину чотири рази: двічі – у 1845 р. та двічі – у 1859 р. Вдруге Т. Шевченко приїхав до нашого краю в кінці жовтня 1845 р. Близько 2-х місяців він проживав у Переяславі і в селі В’юнище.

Вражає продуктивність праці поета в той час. З-під його пера виходить 10 найкращих поезій: поема «Наймичка» (13 листопада), поема «Кавказ» (18 листопада), вступ до поеми «Єретик» (22 листопада), «І мертвим, і живим…» (14 грудня), «Холодний Яр» (17 грудня), «Давидові псалми» (19 грудня), «Маленькій Мар’яні» (20 грудня), «Минають дні, минають ночі…» (21 грудня), «Три літа» (22 грудня), вірш «Заповіт» (25 грудня). Тому цей період творчості поета називаємо «Переяславською осінню Кобзаря».

На свято до музею були запрошені музейні працівники та учні 7-б класу Переяслав-Хмельницької гімназії. Захід проводився за участю двох чарівних ведучих – учениць 6-б класу Шабатіної Софії та Марченко Анни.

З привітальним словом до присутніх звернулася перший заступник генерального директора НІЕЗ «Переяслав» Петруня Анна Петрівна.

У святковому дійстві брали участь вихованці учителя музики Переяслав-Хмельницької ЗОШ №7 Дорошенко Лариси Василівни.

З великим задоволенням гості переглянули інсценізації творів Т.Г. Шевченка «Наймичка» та «Маленькій Мар’яні» у виконанні молодшої групи вокальної студії «Фортуна», попурі на пісні Т. Шевченка у виконанні старшої групи («Думи мої», «Зоре моя», «Реве та стогне Дніпр широкий»). Учень 6-б класу Переяслав-Хмельницької ЗОШ №7 Чорний Артем прочитав уривок із вірша Т. Шевченка «І мертвим, і живим…», а Вікторія Якубовська виконала пісню на слова Т. Шевченка «Бандуристе, орле сизий…». Вірш було присвячено Миколі Маркевичу на день його народження. М. Маркевич у 1837 р. відвідав стародавній Переяслав. Чому Шевченко називає історика Маркевича бандуристом? Тому що Маркевич був музикантом-аматором, непоганим піаністом. У його збірці «Українські мелодії» є вірш «Бандурист».

За участь у заході та сценічну майстерність вихованці на чолі з музичним керівником були нагороджені грамотами НІЕЗ «Переяслав».

Завідувач НДВ «Музей «Заповіту» Т. Г. Шевченка»                                                      Н. Кухарєва

Переглянути більше фото можна тут - https://drive.google.com/open?id=1CPvg0lAHv1xEG9klBt1i8qELGiEIlim1