ЛЕКЦІЯ «УКРАЇНСЬКИЙ КИЛИМ – СКАРБ НАРОДУ»

ЛЕКЦІЯ «УКРАЇНСЬКИЙ КИЛИМ – СКАРБ НАРОДУ»

10 грудня 2018 року чергову інтерактивну лекцію на тему «Український килим – скарб народу» для військовослужбовців 43-ї окремої артилерійської бригади, дислокованої у с. Дівички, провела старший науковий співробітник НІЕЗ «Переяслав», завідувач НДС «Музей декоративно-ужиткового мистецтва Київщини» Оксана Степанова.

Лектор розповіла про велике значення одного із зразків нематеріальної культурної спадщини українського народу – українського килима. Про народне мистецтво, яке є часткою національної свідомості кожного з народів, яке визначає ставлення до національних традицій, суспільно-історичної пам’яті народу.

У своєму виступі доповідач розкрила історичні аспекти розвитку килимарства в Україні, представила основні знаки-символи та особливості орнаменту килимів різних регіонів. Розповіла про побудову горизонтального ткацького верстата «Кросна», про сировину, з якої виготовляли килими, а також  про природні барвники, які використовували народні майстри для фарбування пряжі.

Розповідь супроводжувалась демонстрацією слайд-шоу, де були представлені схеми побудови килимів, кольорові ілюстрації килимів різних регіонів України.

На завершення лектор підсумувала, що на сьогоднішній день надзвичайно важливим є питання відродження, збереження давнього мистецтва – килимарства. Це стає можливим завдяки народним майстрам, які продовжують народні традиції, передаючи свій досвід наступним поколінням. Адже тільки знаючи та шануючи народні традиції, передаючи їх наступним поколінням, ми збережемо генетичний код нашої нації.

Завідувач НДС «Музей декоративно-ужиткового мистецтва Київщини»                  О.П. Степанова