У НІЕЗ «ПЕРЕЯСЛАВ» СВЯТО КОЛОДІЯ СВЯТКУВАЛИ ТА ВЕСНУ ЗАКЛИКАЛИ

9 березня 2019 р. на території Музею народної архітектури та побуту Середньої Наддніпрянщини Національного історико-етнографічного заповідника «Переяслав» на святі Колодія та Масниці, з піснями і танцями, проводжали зиму та зустрічали весну.

Масниця насамперед сімейне свято і чудова нагода зустрітися з близькими, рідними та разом провести зиму і зустріти довгоочікувану весну.

Свято  символізує собою прихід весни, сонця і тепла. І саме по-весняному тепло Музей народної архітектури та побуту Середньої Наддніпрянщини зустрічав гостей свята.

В Україні традиційно відзначається це свято в останній тиждень перед великим постом.

У народі вірили в прикмету: «якщо на свято Колодія не повеселишся як слід, весь рік будеш сумувати», тому бажаючих того дня виявилося дуже багато.

На гостей свята чекала святкова концертна програма, у якій взяли участь: Вокальний жіночий ансамбль «Горлиця» (керівник Леся Заболотна), Фольклорний аматорський колектив «Срібляни» (керівник Олександр Жиранда), Фольклорний хореографічний колектив «Сад-виноград» (керівник Людмила Моровик), солістка Наталія Волинець та Родинний фольклорний аматорський колектив (керівник Галина Задорожня), які завітали до нас з Черкаської області; Творчий колектив «Витребеньки» (керівник Наталія Удовиченко) завітав з Києво-Святошинського району Київської області; Народний аматорський колектив української пісні «Дем’янчанка» з  Переяслав-Хмельницького району Київської області (керівник Владислав Брик). Глядачі насолоджувались не лише українською піснею, а й співали та танцювали разом з виконавцями.

Тиждень Масниць починався з понеділка та тривав сім днів, і кожень день цього святкового тижня мав свою назву. Про це гостям свята розповіли та відтворили Народний аматорський фольклорно-етнографічний ансамбль «Берегиня» з Яготинського району Київської області (керівник Надія Слабковська).

Святкову програму продовжили учасники Ансамблю народної пісні та побутового танцю «Громиця» Палацу культури «Дарниця» з міста Києва, під керівництвом Євгена Пихтіна, які своїм чудовим співом та грою полонили серця глядачів та провели для гостей майстер-клас з давніх українських танців.

Також на святі традиційно працював ярмарок виробів майстрів народного та сучасного декоративно-ужиткового мистецтва. Майстри завітали з Київської, Черкаської, Полтавської, Чернігівської областей та міста Переяслава-Хмельницького.

 Всі бажаючі мали можливість отримати майстер-класи з розпису керамічної та глиняної іграшки від майстрів Студії декоративно-прикладного мистецтва «Творчий Коловрат» з міста Черкаси. Від майстрині Олени Афанасенко на чарівних українських красунь чекав майстер-клас з вив’язування хусток та наміток.

На сміливих, сильних, спритних та умілих чекала участь у розвагах:  перетягування линви, колихання Колодія, діставання подарунків зі стовпа та ін.

Кульмінацією свята стало спалення традиційного символу цього свята – солом’яного опудала – символа зими та  усього лихого і поганого.

Для гостей свята гарний настрій та позитивні емоції дарували чарівні ведучі Катерина Денисенко та Олег Малик.

Відділ екскурсійно-масової роботи

    Відео про сяткування Колодія: https://www.youtube.com/watch?v=RH1l36OOpq8&list=PLzOBGkfNXNiITgF-dncqILIYnDUSSrMgk

    Більше фото тут: https://drive.google.com/drive/folders/18Mw6r1A3acAWW5AdY8ZgkDmeJzpo8J1_