ЛЕКЦІЯ У ЛІЦЕЇ-ІНТЕРНАТІ «ПАТРІОТ» НА ТЕМУ: «УКРАЇНСЬКЕ НАРОДНЕ МЛИНАРСТВО»

12 березня учням 6-го класу КЗ КОР «Переяслав-Хмельницький ліцей-інтернат «Патріот» провідним науковим співробітником науково-дослідного філіалу «Музей народної архітектури та побуту Середньої Наддніпрянщини», к. і. н. О.М. Жам було прочитано лекцію на тему: «Українське народне млинарство».

Під час лекції слухачі дізналися про історію розвитку млинарства в Україні з найдавніших часів до поч. ХХ ст. Лектор у доступній формі з використанням фото, ілюстративного та наочного матеріалу детально охарактеризувала всі види та конструктивні типи вітчизняних млинарських механізмів (зернотерки, жорна, ступи, кінно-волові, водяні, вітряні) та принципи їх роботи. Увагу ліцеїстів було акцентовано на тому, що переробка зернових культур на борошно та крупи – одне з найдавніших і найважливіших господарських занять українців. Зміни в системі господарювання сприяли практично повному зникненню традиційного млинарства в Україні. Поодинокі зразки млинарських механізмів збереглися лише в музейних зібраннях, серед яких однією з найбільших є колекція Національного історико-етнографічного заповідника «Переяслав».

На завершення лекції було продемонстровано ручний млинок 30-х років ХХ ст., на якому селяни мололи зерно під час Голодомору 1932-1933 рр. Всі бажаючі мали можливість спробувати його в роботі. Також доповідач зауважила, що розпочався передвеликодній піст, і пригостила ліцеїстів традиційною для нього випічкою –«жиляниками», які випікають у перший понеділок Великого посту. Лекція завершилася окресленням багатоаспектності явищ і процесів млинарства і запрошенням ознайомитися з колекцією млинів і млинарських механізмів Музею народної архітектури та побуту Середньої Наддніпрянщини.

Провідний науковий співробітник Музею хліба 

НДФ «Музей народної архітектури та побуту Середньої Наддніпрянщини»             О.М. Жам

Світлини Родіона Савінова.