АРХЕОЛОГ МИКОЛА ТОВКАЙЛО РОЗПОВІВ ПРО АРХЕОЛОГІЧНІ ПАМ’ЯТКИ ГРАНІТНО-СТЕПОВОГО ПОБУЖЖЯ

22 березня 2019 р. у Музеї трипільської культури Національного історико-етнографічного заповідника «Переяслав» відбулася зустріч із Миколою Товкайлом, археологом, істориком, етнографом, музеєзнавцем, цех майстром Київського кобзарського цеху. Її було проведено у рамках музейного проекту «Музейні гостини з археологом», започаткованого науковцями археологічного відділу Заповідника. Участь у заході взяли студенти ДВНЗ «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди», вихованці Переяслав-Хмельницького ліцею-інтернату «Патріот», працівники НІЕЗ «Переяслав» та краєзнавці.

Микола Тихонович – кандидат історичних наук, організатор та учасник археологічних досліджень у різних регіонах України. Він є автором близько 90-а наукових статей і публікацій, в т.ч. монографій «Неоліт Степового Побужжя», «На берегах священної ріки Богу» та ін. Особливу увагу у своїй археологічній діяльності М.Т. Товкайло зосереджує на регіоні Побужжя. Тож і темою проведених музейних гостин стали «Археологічні пам’ятки Гранітно-Степового Побужжя», які потрапили в сферу досліджень вченого.

У своєму виступі Микола Товкайло надав інформацію про історію археологічного вивчення регіону Степового Побужжя, зокрема детально зупинився на роботі Бозької археологічної експедиції на початку  30-х рр. ХХ ст. Цікаво розповів про природне середовище однієї з наймальовничіших ділянок Південного Бугу, що знаходиться поміж Первомайськом та Вознесенськом Миколаївської області й носить назву Гранітно-Степове Побужжя. Дослідник акцентував увагу присутніх на тому, що на цій ділянці сформувався унікальний склад рослинного світу з великою кількістю реліктових типів, що занесені до Червоної книги. При цьому він зазначив, що цей регіон не тільки видатна пам’ятка природи, а й регіон де зосереджується значна кількість археологічних пам’яток, серед яких поселення та могильники доби палеоліту, мезоліту, неоліту, енеоліту, бронзи, раннього залізного віку, давньоруського та ранньомодерного часів. Слухачі із цікавістю та захопленням прослухали розповідь археолога про останні сенсаційні відкриття та знахідки зроблені ним під час археологічних розкопок поселень та некрополів різних епох на Південному Бузі, зокрема й на унікальній багатошаровій пам’ятці в урочищі Гард. Особливо важливими матеріалами виявленими тут стали знахідки пов’язані з неолітичними часами. Як зазначив автор, вони надали можливість по новому поглянути на часи неолітизації Північно-Західного Причорномор’я, Побужжя та Середнього Подніпров’я. Значну частину розповіді, яка супроводжувалася давніми переказами та легендами, дослідник присвятив козацьким старожитностям Гарду та риболовецькому промислу тих часів, а також вказав на необхідність і архіважливість збереження давніх пам’яток та природного середовища Гранітно-Степового Побужжя для сучасників та майбутніх поколінь. Завершив археологічну мандрівку узбережжям Південного Бугу Микола Товкайло, виконанням на старосвітській бандурі козацьких дум.

Учасники заходу змогли задати запитання, які їх зацікавили та отримати на них професійні відповіді від дослідника-археолога.

Завідувач науково-дослідного відділу археології НІЕЗ «Переяслав»                             Дмитро Тетеря