Діти вчилися писати писанку

Писанка є символом Воскресіння Господа нашого Ісуса Христа. Це оберіг створений власноруч, у ній мудрість та багатство українського народу. Традиційно писанки пишуть під час Великого посту. Тому, 12 квітня 2019 року для учнів 2-Б класу ЗОШ №2 старший науковий співробітник науково-дослідного відділу історичного краєзнавства НІЕЗ «Переслав» Наталія Миколаївна Ревега провела змістовний захід та майстер-клас з писанкарства.

Захід розпочався з бесіди під час якої діти дізналися про різновиди великодніх яєць. Вони навчилися відрізняти писанку від крашанки,  крапанки та дряпанки. Під час розповіді ознайомились з різними видами  орнаментів на писанках. Науковець продемонструвала учням Пасхальні ляльки-мотанки та розповіла про особливості їх виготовлення.

 Для дітей на заході було презентовано виставку писанок, пасхальних листівок та ляльок-мотанок.  Вони мали змогу роздивитись та  потримати у руках представлені писанки, а потім на майстер-класі власноруч розписали свою першу писанку. Здебільшого діти робили крапанка та писанки з символом «дубовий листок».

За легендою краплинки на писанках-крапанках – це сльози Божої Матері, які капали з очей почувши звістку про розіп’ятого Ісуса Христа. Дубові листочки – символ сили, захисту довголіття. Дуб в українських традиціях завжди асоціювався з силою і могутністю.

Адже писанка – це маленьке диво, яке кожен може створити власноруч.  Безсумнівно, писанки виготовлені  учнями  будуть дарувати їм теплі спогади про  Великодні свята.

 С.н.с. НДВ історичного краєзнавства  НІЕЗ «Переяслав»                                                  Наталія Ревега