У МУЗЕЇ КОБЗАРСТВА ВІДБУВСЯ КУЛЬТУРОЛОГІЧНИЙ ЗАХІД «ПСАЛЬМИ І КАНТИ У РЕПЕРТУАРІ КОБЗАРІВ»

У Музеї кобзарства Національного історико-етнографічного заповідника «Переяслав» традиційно, вже декілька років поспіль, проводяться різноманітні науково-просвітницькі заходи, які мають за мету залучати учнівську аудиторію до знань про кобзарсько-лірницьку традицію в Україні.

Відбулося таке заняття у музеї і 24 квітня 2019 р. Нинішня зустріч була присвячена пісням, що входять до традиційного кобзарського репертуару – псальмам і кантам. До музею завітали учні 1 та 2 класу Переяслав-Хмельницької ЗОШ І-ІІІ ст. № 2 на чолі з учителями Лідією Савенко та Оленою Микулою.

Провів захід цех майстер Київського кобзарського цеху, майстер по виготовленню кобзарських інструментів Микола Товкайло. Учні дізналися про традиційний кобзарський репертуар та почули його у виконанні пан майстра.

Науковці музею Світлана Тетеря та Наталія Костюк разом із учнями вивчили пісні, які виконали всі присутні під супровід бандури.

Під час заходу кожен зміг спробувати себе в ролі лірника, чи бандуриста. Інструменти на яких можливо зіграти, виготовив для Музею кобзарства НІЕЗ «Переяслав» Микола Товкайло.

Подібні заходи, що проводять музейні працівники у співпраці з Київським кобзарським цехом, спрямовані на виховання національно свідомих, патріотично налаштованих громадян.

Співробітники Музею кобзарства запрошують всіх охочих до подальшої співпраці в організації та проведенні подібних мистецьких проектів. Адже тематика, яка піднімається на них, на сьогодні маловивчена та не достатньо відома широкому загалу.

Завідувач НДС «Музей кобзарства»                              Світлана Тетеря