ДЕНЬ ВИШИВАНКИ – 2019 У МУЗЕЇ ТРИПІЛЬСЬКОЇ КУЛЬТУРИ

У День вишиванки 16 травня 2019 р. у Музеї трипільської культури Національного історико-етнографічного заповідника «Переяслав» було проведено  культурно-просвітницький захід «Вишиванка. Минуле, сучасність, традиція». На свято завітали першокласники ЗОШ І-ІІІ ст. № 1 із класним керівником Хмарою Іриною Степанівно, гості міста та співробітники Заповідника. Для учасників заходу було презентовано виставку давніх українських сорочок та реконструкцій трипільського одягу.

Співробітники музею Дмитро Тетеря та Валентина Білоусько ознайомили гостей із старожитностями давніх землеробів-трипільців, які сім тисяч років тому вирощували на наших землях льон, кропиву та коноплі. Із волокон цих рослин на вертикальному ткацькому верстаті виготовляли тканини та шили одяг. На керамічних скульптурках, які знаходять на рештках трипільських жител, зображено давній одяг. Діти дізналися про оберегову роль вишивки, її давнє підґрунтя та семантичне значення узорів.

Прообразом трипільних скульптурок, що були уособленням Праматері-Богигі-Землі – символу материнства та родючості , є народня лялька-мотанка. Її виготовляли із домотканих тканин та шматків вишитого одягу шляхом намотування-накручування-зав’язування тканини і ниток, вплітання сухих трав, квітів, зерна. Вона слугувала оберегом, була символом мудрості, берегинею роду та зв’язку між поколіннями. У кожній родині це була ніби ниточка, яка зв’язувала увесь рід. Виготовляючи цей сакральний предмет, жінки вкладали у нього свою енергію, добрі думки й побажання.

До Дня вишиванки співробітники науково-дослідного відділу археології НІЕЗ «Переяслав» Валентина Білоусько, Наталія Костенко та Тетяна Убоженко виготовили ляльку-мотанку «Берегиня роду». Наймолодші учасники заходу долучилися до цього дійства і одягли її у стрій, вишитий символами трипільців-землеробів.

Ляльку-мотанку розмістили на подвір’ї Музею трипільської культури та облаштували мальовничий куточок для фотографування. Всі бажаючі мали змогу сфотографуватися. По завершенню заходу учасники пригостилися чаєм та смачною випічкою майстрів місцевого хлібзаводу та подякували його керівнику Андрію Пироговському за надану продукцію. Також окрему подяку висловили Віталію Білоуську, директору Гайшинського НВО, та реставраторам НІЕЗ «Переяслав» із їх керівником Олександром Бовою за допомогу в технічному облаштуванні фотозони.

Новостворена фотозона буде відкрита в робочі години Музею трипільської культури до 16 червня 2019 р. Музей працює: з 9 до 17 години. Вихідні дні: понеділок, вівторок.

Молодший науковий співробітник НДВ археології НІЕЗ «Переяслав»                          Валентина Білоусько