КОБЗАРСЬКИЙ МАЙДАН У ПЕРЕЯСЛАВІ

12 червня 2019 р. Музей кобзарства Національного історико-етнографічного заповідника «Переяслав» провів культурологічний захід «Кобзарський майдан». Проходив він за участі кобзарів Київського кобзарського цеху – цех-майстра Миколи Товкайла та учня Василя Жованіка. Приурочено його було до 389-ї річниці битви на Борисовім полі, де в кінці травня 1630 року відбулася переможна битва українського козацтва під проводом гетьмана (корсунського полковника) Тараса Федоровича-Трясила над польським військом. Ця перемога увійшла в історію як тріумф козацької стратегії та тактики.

У сквері навпроти Музею кобзарства зібралися люди на Кобзарський майдан щоб послухати кобзарську співогру – учні Переяслав-Хмельницьких ЗОШ №1 та №6, що відпочивають у пришкільних літніх таборах, науковці заповідника, жителі та гості міста.

Розпочав захід учень Київського кобзарського цеху Василь Жованік, який поринув у світ кобзарства ще в підлітковому віці, і сьогодні вже успішно опанував кобзарський репертуар та сам виготовляє старосвітські бандури. Всі із зацікавленістю слухали співогру кобзаря, історичні пісні у його виконанні зачепили глибинні струни душ слухачів.

Далі кобзарська естафета перейшла до цех-майтра Миколи Товкайла, який орієнтуючись на учнівську молодь виконав «Подоляночку», а діти захоплено водили хороводи та співали. Разом із кобзарем присутні виконали пісню «Ой літає соколонько» та «Киріє елейсон» (Господи, помилуй!) та Гімн України.

По завершенню заходу всіх присутніх частували козацькою кашею та узваром.

Цей музейний проект, що був започаткований чотири роки тому, дає можливість формувати у присутніх уявлення про унікальне явище української етнічної культури – кобзарство.

Завідувач науково-дослідного сектора «Музей кобзарства»                                Світлана Тетеря