У Музеї кобзарства вшанували пам'ять Михайла Сікорського

9 жовтня в Музеї кобзарства НІЕЗ «Переяслав» відбулася зустріч з учнями 4-го класу ЗОШ № 6 I ст. м. Переяслав-Хмельницький (класний керівник Любов Павлівна Дьохтяр). Зустріч була присвячена 96-ій  річниці від дня народження М. І. Сікорського.

Учні послухали маленьку розповідь про життєвий шлях музейного зодчого – Героя України, про його раннє сирітство, про життя в інтернаті, про мрію стати  авіабудівником, а потім про те, чому і, як він став істориком? Як він полюбив Переяслав і, що робив для того, аби місто стало відоме не лише в Україні, але й в цілому світі.

Під час цієї зустрічі учні 4-го класу дізналися про те, що найбільше всього в житті полюбляв М. І. Сікорський. Це – калина, горіхи, українські рушники… Саме тому вони погодилися виготовити вибійчаний рушничок на спогад про великого музейника – Михайла Сікорського.

Спочатку їм було запропоновано показати свій майстер клас, як вони справляться на серветках з вибійкою. А потім  діти активно прийнялися за виготовлення вибійчаного рушничка з фігурками кобзаря, коника і різдвяної зірки.

На зустрічі учні 4-го класу також грали на колісній лірі, на діатонічній бандурі – давніх традиційних українських інструментах. Адже Михайло Іванович завжди прагнув того, щоб музей оживав, щоб експонати могли розмовляти з відвідувачами. І ось така унікальна можливість тепер з’явилася в Музеї кобзарства.

В честь великого музейника, на пошану його світлої пам’яті – учням був запропонований гостинець від Сікорського – чай із сушкою та молочними карамельками і волоські горіхи.

Також на згадку про нашу зустріч, діти отримали музейні сувеніри – Герб міста, карту Музею «Під відкритим небом», пам’ятку-флаєр Музею кобзарства і звісно –  Вибійчаний рушничок на спогад про Сікорського.

 

Молодший науковий співробітник НДС «Музей кобзарства»                  Наталія Костюк

Автор фото:  Дмитро Тетеря