«СКРИПТОРІЙ» ДЛЯ ГУРТКІВЦІВ СТАНЦІЇ ЮНИХ ТУРИСТІВ

Найвидатнішою постаттю в культурному й літературному житті України XVIIІ ст. був філософ, мислитель, письменник, педагог Григорій Сковорода. Його погляди мають загальнолюдську цінність, ніколи не стануть застарілими і вчитимуть мудрості і доброти майбутні покоління людей. Це цілий світ, у якому багато цікавого і для всіх нас.

25 жовтня до Меморіалного музею Г.С.Сковороди завітали вихованці Переяслав-Хмельницької міської Станції юних туристів (керівник гуртка Палатна Оксана Миколаївна). Окрім занять активним спортом, гуртківці вивчають історію рідного краю. Вони надзвичайно зацікавились історією Переяславського колегіуму та перебування в ньому Григорія Сковороди. Співробітники музею провели для дітей майстер клас «скрипторій». Скрипторій (з латинської sсriptorium від scriptor – "писар, переписувач") – майстерня з переписування рукописів, переважно в монастирях. Під час майстер-класу діти оволоділи навичками індивідуального письма, а також за допомогою пера написали один із афоризмів Григорія Сковороди. Ці вислови діти використали для створення книжкової закладинки. Особливо дітям сподобалось робити сургучні печаті на своїх виробах.

Сковорода актуальний і потрібен сьогодні, бо його мудре слово здатне впливати на людину й робити її кращою, більш доброю та свідомою, здатною відчути й зрозуміти своє призначення та самореалізуватися в суспільстві.

Завідувачка НДВ «Меморіальний музей Г.С.Сковороди»                         Тетяна Радіоненко