ДО МУЗЕЮ КОБЗАРСТВА ЗАВІТАВ ВАСИЛЬ ПЕРЕВАЛЬСЬКИЙ

1 листопада 2019 р. у Музеї кобзарства Національного історико-етнографічного заповідника «Переяслав» відбулася непересічна подія культурно-мистецького простору Переяслава – зустріч із Василем Євдокимовичем Перевальським, українським художником-графіком, академіком Національної академії мистецтв України (2013), народним художником України (1999), лауреатом літературно-мистецької премії ім. І. Нечуя-Левицького (1993) та премії імені Іллі Рєпіна (2018).

У цей день до музею завітали учні місцевих ЗОШ І – ІІІ ст. № 1, 3, 7, науковці Заповідника, студенти та співробітники ДВНЗ «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди», містяни.

Під час зустрічі Василь Перевальський розповів присутнім про його тернистий шлях у світ мистецтва, та свій творчий доробок як художника-графіка. Гості музею мали змогу поспілкуватися із художником та подивитися майстер-клас, проведений ним, по виготовленню графічних робіт.

Цей захід відбулася у рамках виставки графічних робіт Василя Перевальського, що демонструвалась в Музеї кобзарства НІЕЗ «Переяслав» із 15 вересня по 1 листопада 2019 р.

У ході даної культурно-просвітницької акції також відбулася презентація нового музичного інструмента – ксилофона, на якому тепер зможуть й пограти відвідувачі музею. Це вже третій інструмент доступний для відвідувачів у такій опції. Адже у Музеї кобзарства з квітня 2018 р. є колісна ліра, яку передав майстер Микола Товкайло, та у грудні цього ж року Фонд Миколи Томенка «Рідна країна» подарував діатонічну старосвітську бандуру. Обидва ці інструменти використовуються за призначенням. Усі бажаючі можуть відчути себе в ролі бандуриста чи лірника, доторкнутись не лише до цих інструментів, а й до свого етнічного коріння.

Тож запрошуємо до Музею кобзарства НІЕЗ «Переяслав», який активно застосовує інтерактивні методи роботи із відвідувачами та намагається бути цікавим та сучасним.

Завідувач НДС «Музей кобзарства»                             С. А. Тетеря