У Музеї кобзарства читали «Кобзаря»

28 листопада у Музеї кобзарства відбулася культурологічна акція – «Заповіт Великого Кобзаря» (Прийди і прочитай Кобзаря) присвячена перебуванню Тараса Шевченка в Переяславі восени 1845 року. Це та плідна свята осінь, яка подарувала Україні геніальні твори «Кобзаря».

На зустріч були запрошені учасники клубу «Пам’ять серця», яким опікується Голова фонду Взаєморозуміння і примирення – Неля Віталіївна Ковальська. Всі учасники клубу люди того покоління, які надзвичайно проникливо відчувають присутність духу великого українського пророка – Тараса Григоровича Шевченка в своєму житті. На заході кожен з них розповів свій спогад першої зустрічі з Шевченковим словом. З тим, як у кожного в родині відносилися до нашого українського поета. Особливо цікавим був спогад Ніни Іванівни Лазенко – вчительки-пенсіонерки, народної майстрині про те, як свято шанували і шанують ім’я Тараса Шевченка в її родині. Так дід її чоловіка згадував, як його батьку пощастило на своєму тарантасі доставити Шевченка в Андруші від двору Козачковського А. О. Він весь день був з Шевченком і бачив, як його зустрічали люди, як потім всі пішли до Дніпра, співали пісень, і Шевченко співав. Це була така незабутня зустріч, що з того часу батько вважав Шевченка святим, і записав його ім’я в родинну граматку для молитовних поминань «О здравії». А коли Т. Г. Шевченко  помер, то в родині Лазенків з року в рік поминали ім’я  Тараса і навічно записали його в родинну Граматку.

Учасники заходу читали уривки з поем «Перебендя», «Наймичка»,  «Розрита могила», «Сон» поезії «І золотої й дорогої», «Мені тринадцятий минало», «Маленькій Мар’яні». Народне аматорське жіноче тріо «Криниченька» (кер. А. В. Євсевський) ілюстрували декламації українськими народними піснями на слова Шевченка та улюблену пісню самого поета «Ой зійди, зійди ти зіронько вечірняя».

Після завершення творчої акції всі учасники ознайомилися  з колекцією авторських вишивок Ніни Лазенко на тему «Козацькі села і Шевченко» і зробили знимку на спогад.

Молодший науковий співробітник НДС «Музей кобзарства»                                                  Наталія Костюк