На шляху до свободи

28 січня 2020 року на базі виставки «Сила нації – в єдності!», яка проходить у КЗ КОД «Переяславський ліцей «Патріот», відбулася зустріч з Оленою Гичко, юристом, активісткою переяславського та київського Майданів, волонтером. На культурологічному заході були присутні учні 9-го Б класу ліцею (керівник Анатолій Шмалій), студенти кафедри військової підготовки Переяславського ДПУ ім. Г. Сковороди та група військових в/ч А-3085 43-ої бригади на чолі з начальником військової медичної служби Василем Барсою.

У ході зустрічі Олена Гичко поділилася своїми спогадами про революційні події 2013-2014 років. Розповіла, що на акції протесту виходила усвідомлено. І не стільки тому, що була за євроінтеграцію, а тому, що розуміла – режим Януковича знищить Україну. Із 3 грудня, після того, як побачила побиття студентів, почала регулярно їздити на Майдан, як тільки дозволяла робота. Пані Олена зазначила, що активно брала участь і у переяславському Майдані. У лютому, коли люди почали обурюватися, мовляв, скільки можна терпіти, що переяславських тітушок відправляють на антимайдан, як юрист запропонувала варіант вирішення проблеми: «коли ми ходитимемо туди-сюди по пішохідному переходу, не даючи проїхати автобусу з тітушками, ми закон не порушуватимемо». 17-го лютого відбулася перша така акція на окружній трасі між заправками КЛО та «Фантом». Таким чином, було зупинено рух тітушок у Київ.

З весни 2014 року, коли почалася війна на Сході, Олена Гичко продовжила свою діяльність як волонтер. Вона надавала юридичну допомогу, везла продукти харчування, передавала дитячі вітальні листівки бійцям в Маріуполь, Новотроїцьке, Волоноваху, Бахмут.

Свою розповідь супроводжувала показом світлин з передової.

На завершення зустрічі Олена Гичко закликала слухачів до посильної допомоги Україні, зокрема, запропонувала зреалізувати проект щодо спілкування зі своїми ровесниками з Маріуполя.

Наукові співробітники                   Наталія Заїка, Віта Бова, Ірина Бова, Леся Гладун, Ірина Дунайна