ВИТИНАНКА ДО ДНЯ СВЯТОГО ВАЛЕНТИНА

Сьогодні декоративно-прикладне мистецтво розглядається як важлива художня цінність, що виконує численні функції – пізнавальну, комунікаційну, естетичну та ін.

Витинанки – один із видів українського народного декоративного мистецтва, що має глибокі й багаті традиції. Це – сюжетні та орнаментальні прикраси житла, ажурно або силуетно витяті ножицями, вирізані ножем з білого й кольорового паперу. Їх використовували для прикрашання стін, вікон, полиць, груб, коминів, печей.

Паперові витинанки придатні й в умовах сучасного міста. Вони застосовуються як новорічні прикраси вітрин і вікон. До техніки витинання і мотивів народних візерунків все частіше звертаються сучасні художники.

31 січня до Меморіального музею Г.С. Сковороди завітали учні 8-го класу  місцевої ЗОШ І-ІІІ ст. №1 (учитель – Остаповська Тетяна Вікторівна). Для них співробітниками Музею було проведено майстер-клас по виготовленню витинанок. Напередодні свята Дня святого Валентина дівчата виявили велике бажання створити листівку-валентинку у формі серця. Восьмикласниці проявили неабияку фантазію, створюючи ескізи для своїх валентинок, переносили малюнки на кольоровий картон. Надзвичайно захопив їх процес вирізування мереживних узорів за допомогою канцелярського ножа. В День закоханих у школі традиційно діятиме пошта святого Валенина і дівчата зможуть висловити свої почуття за допомогою власноруч виготовлених валентинок.

Завідувач НДВ «Меморіальний музей Г.С.Сковороди»             Тетяна Радіоненко