У НІЕЗ «ПЕРЕЯСЛАВ» ВІДЗНАЧАЛИ СВЯТО КОЛОДІЯ, ЗИМУ ПРОВОДЖАЛИ ТА ВЕСНУ ЗАКЛИКАЛИ

29 лютого 2020 року у Музеї народної архітектури та побуту Середньої Наддніпрянщини гості та жителі міста відзначали свято Колодія, зиму проводжали та весну закликали.

Свято проходило за гарною традицією гучно, весело, захоплююче завдяки організаторам: Національному історико-етнографічному заповіднику «Переяслав» та Переяславській міській раді.

В Україні традиційно відзначається це народне свято, що дійшло до наших днів ще з язичницьких часів, в останній тиждень перед Великим постом.

Свято тривало тиждень, щовечора збиралась молодь на вечорниці та гуляла до ранку. Це було останнє гуляння в хаті. На цих вечорницях хлопці придивлялися до дівчат, аби обрати собі пару, щоб після Великого посту, коли знову йшов час одружень, ходити вже у парі.

По всій Україні люди веселилися, співали жартівливих пісень та ходили по хатах, на гостини, там де є хлопці, які засиділися в парубках та ще не оженилися. Хлопцю чіпляли до ноги колодку, виготовлену спеціально для цього обряду, яку він повинен був волочити за собою до тих пір, поки не відкупиться. Казали: краще мати дружину, аніж колодину!

У народі вірили в прикмету: «якщо на свято Колодія не повеселишся як слід, весь рік будеш сумувати», тому бажаючих того дня виявилося дуже багато.  І саме по-весняному тепло Музей народної архітектури та побуту Середньої Наддніпрянщини зустрічав гостей та відвідувачів свята.

На гостей свята чекала святкова концертна програма, у якій взяли участь колективи з Черкаської області: Вокальний жіночий ансамбль «Горлиця» (керівник Леся Заболотна), Вокальний жіночий ансамбль «Нагірняночка» (керівник Олена Антонюк), Вокальний жіночий ансамбль «Калинонька» (керівник Валентина Солтисюк), Хор імені Демуцького (керівник Любов Проценко), з Переяславського району Київської області: Народний аматорський ансамбль української пісні «Дем’янчанка» (художній керівник Віра Вірьовка, музичний керівник Владислав Брик), з міста Переяслава: Народний аматорський вокальний ансамбль «Вербиченька» Народного центру культури «Зустріч» (керівник Наталія Алєксандрова).  

Свій творчий запал гостям свята дарував Чоловічий гурт «Козацькі забави» з міста Києва (керівник Андрій Верес). Музичні композиції у виконанні гурту не залишили байдужим нікого з присутніх. Кожен виступ викликав шквал овації у глядачів та запрошував охочиш закружляти у танку.

Вже традиційно, під час святкування, діяв ярмарок майстрів народної творчості. Можна було придбати сувеніри та подарунки на будь-який смак та гаманець.

Кожен бажаючий міг долучитися до участі у майстер-класах, які пропонували майстри народної творчості, це розпис глиняної іграшки та із тіста, вив’язування хусток та наміток, ковальства.

На базарній площі музею кожен бажаючий мав змогу спробувати як можна за допомогою ручних жорен та ступи перемолоти зерно на борошно.

На сміливих, сильних, спритних та умілих чекала участь у розвагах:  перетягування линви, колихання Колодія, бій мішками, діставання подарунків зі стовпа.

Кульмінацією свята стало спалення традиційного символу цього свята – солом’яного опудала зими та усього лихого і поганого!

На святі панувала весела та святкова атмосфера, яка залишить у відвідувачів яскраві спогади про свято Колодія у Музеї народної архітектури та побуту Середньої Наддніпрянщини до наступного 2021 року!

Всім присутнім гостям на святі дарували радісні емоції, гарний настрій та заряджали позитивом чарівні ведучі – Олег Малик та Наталія Ягодинець!

Завідувач відділу екскурсійно-масової роботи                                              Світлана Микитченко