ПОДАРУНОК ДЛЯ МАМИ

Наближається свято 8-го Березня. З настанням теплих весняних днів діти починають замислюваться про подарунок для мами. Хочеться підібрати індивідуальний подарунок, який точно буде потрібний і подобатиметься матусі. Такі подарунки можна виконати своїми руками. 4 Березня до Меморіального музею Г.С.Сковороди завітали учні місцевої школи №6. Вихованці групи продовженого дня «Костал» (вчитель – Кузьменко Л.О.)   занурились у світ українських традицій. У Меморіальному музеї Г.С. Сковороди вони власноруч прикрашали лляну серветку у техніці вибійка. Готові вироби діти обіцяли подарувати своїм матусям до свята 8-го Березня. Наприкінці майстер-класу для дітей було проведено невелику екскурсію музеєм, з якої діти дізнались про історію Переяславського колегіуму та величну постать Григорія Сковороди.

Вибійка, вибиванка, мальованка, друкованиця, димка – так називали в Україні тканини з візерунком, який наносили узорно різьбленою і змащеною фарбою дошкою. Фарбу для вибійок виготовляли переважно з природних барвників: чорну — із сажі шпилькових дерев, червону — з комашок червцю й ін. А полотно використовували льняне і конопляне домашнього ткання, рідше — бавовняні або шовкові тканини фабричного виготовлення.

Оригінальність українських вибійок загально визнана. Дослідники часто називають їх «народною графікою». Вибійчані тканини були популярні в Україні; з них шили жіночий, дитячий і чоловічий одяг.

Можемо стверджувати, що ручна вибійка — унікальне явище в українському народному мистецтві.

Завідувач НДВ «Меморіальний музей Г.С.Сковороди»                                       Тетяна Радіоненко