СПОМИНИ ПРО ПОХОВАЛЬНИЙ ЗАПОВІТ ТАРАСА ШЕВЧЕНКА (До 160-ї річниці від дня перепоховання Т. Г. Шевченка)

22 травня 2021 р. до Музею Заповіту завітало товариство шанувальників Т. Г. Шевченка, щоб пом’янути, як він заповідав, «незлим, тихим словом».

Автором даного допису було озвучено історію заповіту Т. Шевченка й посмертне його виконання. Заповідав поховання поет в Переяславі, а похований на Чернечій горі в Каневі.  «Заповіт» Т. Шевченка переяславський тому, що написаний у Переяславі, і в ньому чітко вказані локації Переяславщини. Слова Т. Шевченка «Як умру, то поховайте…» були звернені до його друга – переяславського лікаря А. Козачковського. Та спершу українського генія поховали в Петербурзі. Усвідомлюючи, що такого волевиявлення митця не було, українська громадськість прийняла рішення перепоховати Т. Шевченка «на Вкраїні милій», як він заповідав. Коли постало питання, де перепоховати прах Т. Шевченка, то Г. Честахівський взяв на себе відповідальність, запевняючи, що від самого поета чув побажання бути похованим на кручах Дніпрових біля Канева, тобто місцині, яку вибрав поет для облаштування свого житла.

Тож у день перепоховання Кобзаря біля Музею Заповіту відбувся культурологічний захід – перше козацьке родинне свято «Козацькому роду нема переводу». Зініціювали його Юденко Владислав – голова громадської організації «Переяславський клуб Джура», Богатир Микола – голова громадської ініціативи «Корінь нації», Рондзістий Тарас Іванович – директор благодійної установи «Центр національного відродження».

Розпочалися урочистості на території інформаційно просвітницького центру, де діти посадили два дуби Джурівської звитяги – символічні паростки від дуба Національної пам’яті, посадженого Левком Лук’янеком в Переяславі.

Потому біля погруддя Т.Г. Шевченку на території Музею Заповіту  Т. Г. Шевченка патріотичне слово про Кобзаря та нашу сьогоденність виголосили: Рондзістий Т., Юденко В., Богатир М. Депутат Київської обласної ради Шеремет Віктор Васильович сказав добре слово про нашого національного світоча, підтримав прагнення молодого покоління українців долучитися до розбудови національної держави.

Активістами заходу були вихованці та учні – учасники гри «Джура», представники  куренів Переяславських шкіл № 1, № 2 та Дівичківської ЗОШ.

По завершенні дійства товариство вирушило до могили Т. Г. Шевченка в Канів, куди поїздку фінансував Шерамета В. В.

Старший науковий співробітник Музею Заповіту Т. Г. Шевченка                                        Наталія Павлик