ОСНОВИ СПІВПРАЦІ МІЖ ІСТОРИКАМИ ШЕВЧЕНКОВОГО УНІВЕРСИТЕТУ ТА НАЦІОНАЛЬНИМ ІСТОРИКО-ЕТНОГРАФІЧНИМ ЗАПОВІДНИКОМ «ПЕРЕЯСЛАВ»

ОСНОВИ СПІВПРАЦІ МІЖ ІСТОРИКАМИ ШЕВЧЕНКОВОГО УНІВЕРСИТЕТУ ТА НАЦІОНАЛЬНИМ ІСТОРИКО-ЕТНОГРАФІЧНИМ ЗАПОВІДНИКОМ «ПЕРЕЯСЛАВ»

10 лютого 2024 року студенти 3 курсу історичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка разом із доктором історичних наук, професором кафедри етнології та краєзнавства Анатолієм Коцуром і  докторкою історичних наук, професоркою, завідувачкою кафедри архівознавства та  спеціальних галузей історичної науки Галиною Коцур відвідали Національний історико-етнографічний заповідник «Переяслав» - один із найбільших заповідників України.

Варто констатувати, що така поїздка, яка стала першою (у подібному форматі), закладає основи важливого досвіду співпраці, в тому числі й наукової, між Національним історико-етнографічним заповідником «Переяслав» та історичним факультетом Шевченкового університету.

Візит розпочався екскурсійною програмою, відвідинами Музею трипільської культури, де в експозиції представлено понад 500 артефактів, які відображають господарство, побут, культуру давніх землеробських племен.

Присутні слухали надзвичайно професійну, наукову, пізнавальну, інтригуючу розповідь молодшої наукової співробітниці науково-дослідного відділу археології  Валентини Білоусько.

Студенти дізнались, що Валентина Миколаївна, співорганізаторка проєкту «Переяславська сорочка», завжди цікавилася народною орнаментикою, неодноразово брала участь у різноманітних виставках і увесь час захоплювалася вишуканим оздобленням сорочок і рушників Переяславщини.

Від Валентини Миколаївни почули багато нового про чоловічі та жіночі сорочки Переяславщини рубежу ХІХ – ХХ століть, про особливості крою та орнаментики, вишиті рушники, традиційний народний одяг Переяславщини: жіночий, дівочий, чоловічий та дитячий. Майже дві години унікальної екскурсії пролетіли як одна мить.

У Меморіальному музеї Григорія Сковороди, який розташований у будинку колишнього колегіуму в Переяславі, де у 1750-1751 рр. читав лекції з поетики український філософ Григорій Сковорода, нас гостинно зустріла його завідувачка Тетяна Радіоненко.

В одній з кімнат, де відтворено обстановку класу середини ХVІІІ ст., ознайомились із стародруками того часу, мапами, іконами тощо. А на столах книги, книги, книги…

Тетяна Вікторівна також надзвичайно цікаво розповіла та ознайомила студентів із прядінням ниток на автентичній прядці. До речі, в Київській області вона єдина робоча прядка, якою користуються, з нею проводять майстер-класи. Завдяки небайдужим та талановитим людям у Заповіднику активно відтворюють народні традиції.

Не менш захоплюючою була можливість у студентів опанувати ткацький верстат.

Ось які враженнями залишились у студентів:

Наталія Новосел:

Минула субота була дуже цікавою завдяки мандрівці до старовинного Переяслава. Це місто ще називають містом музеїв. Як цікаво було послухати екскурсію про трипільську культуру та про полтавські, чи переяславські вишиті сорочки, спробувати прясти і ткати, а також побачити на власні очі колегіум, де викладав відомий український філософ Григорій Сковорода!

Наші зустрічі дали можливість почерпнути багато нового!

Переяслав настільки цікаве місто, що одного дня для відвідин точно замало. Тому, як буде змога, залюбки приїду ще.

Вікторія Ярошенко:

До вчорашнього дня не була ні разу в Переяславі, тож вирішила відвідати і не пошкодувала! Музей трипільської культури особливо вразив, вишиті сорочки та те, наскільки наше справжнє українське гарне. 

Було дуже цікаво спробувати прясти та загалом дізнатися багато нового про речі та заняття, які дійшли до нас від наших пращурів. Працівники музею справді надихнули своїм запалом до того, чим займаються.

Отримані знання нам згодяться при написанні курсової роботи, при підготовці до науково-практичних конференцій.

Щиро вдячна за організацію чудової екскурсії!

Карини Коняєва:

10 лютого відбулася цікава екскурсія до Переяслава - міста, у якому знаходяться унікальні музеї, але багато людей цього не знають. Ми завітали до Музею трипільської культури, де я дізналася чимало нового про трипільців і побачила на власні очі їх вироби з узорами. Найбільше сподобалися старовинні вишиті сорочки, які є справжнім культурним кодом українців. Також рада була відвідати Меморіальний музей Григорія Сковороди, колишній Переяславський колегіум, де якраз і викладав відомий поет, філософ і де збереглися його книги. Тут нам дали змогу навчитися прясти та ткати і стало зрозуміло, наскільки це важко. Дуже важливо, що зараз такі заняття, як вишивання та прядіння, відновлюються і ти можеш прийти до цих музеїв і тебе навчать цьому заняттю. Це показує наскільки в нас талановиті українці. Якщо у когось буде змога поїхати у Переяслав, то не втрачайте її, бо це унікальне місто. Дякую за організацію цієї екскурсії!

Студенти від імені учасників поїздки дякують Генеральному директору Національного історико-етнографічного заповідника «Переяслав», кандидату історичних наук, доценту Олексію Михайловичу Лукашевичу, організаторам поїздки до Переяслава, нашим викладачам – професорам Анатолію Петровичу та Галині Георгіївні Коцурам за надану можливість побачити на власні очі експозиції музеїв, отримати багато наукової інформації, розширити свої знання та спробувати нові заняття. Особливі слова вдячності молодшій науковій співробітниці науково-дослідного відділу археології Валентині Миколаївні Білоусько, завідувачці Меморіального музею Григорія Сковороди Тетяні Вікторівні Радіоненко, які дійсно люблять свою справу і з захопленням провели екскурсію, а також провели майстер-клас і надихнули приїхати ще.