В УНІВЕРСИТЕТІ ГРИГОРІЯ СКОВОРОДИ В ПЕРЕЯСЛАВІ ВІДБУЛАСЯ МІЖНАРОДНА НАУКОВА КОНФЕРЕНЦІЯ «ХХ СКОВОРОДИНІВСЬКІ ЧИТАННЯ», ПРИУРОЧЕНА ДО 300-Ї РІЧНИЦІ ВИДАТНОГО УКРАЇНСЬКОГО ФІЛОСОФА

«Пізнай свій край… себе, свій рід, свій нарід, свою землю – і ти побачиш свій шлях у життя…» - ці важливі для сьогодення слова Григорія Сковороди, що пролунали сотні років тому, залишаються актуальними і нині.

7-9 жовтня в Університеті Григорія Сковороди в Переяславі відбулася ювілейна Міжнародна конференція «ХХ Сковородинівські читання», приурочена 300-й річниці з дня  народження Григорія Савича.

Співогранізаторами даного наукового заходу виступили Університет Григорія Сковороди в Переяславі, Інститут літератури імені Т.Г. Шевченка НАН України, Інститут філософії імені Г.С. Сковороди НАН України, Всеукраїнське товариство «Просвіта» імені Тараса Шевченка, Центр Сковородинознавства університету та Національний історико-етнографічний заповідник «Переяслав». У конференції взяли участь науковці, письменники, музиканти, поціновувачі творчої спадщини Григорія Сковороди. Вітальні слова прозвучали від представників Міської ради Переяслава, депутатського корпусу та представників вишу Переяслава. Під час урочистостей відзнакою було нагороджено колектив Меморіального музею Г.С.Сковороди  НІЕЗ «Переяслав» за багаторічну творчу співпрацю з Центром Сковородинознавства Університету Григорія Сковороди в Переяславі в дослідженні, популяризації творчого доробку Григорія Сковороди, організації наукових і культурно-мистецьких заходів, приурочених 300-ій річниці Великого Сина Нації.

Конференція згуртувала довкола себе авторитетних учених з України, Польщі, Італії та Німеччини а також перспективних молодих дослідників, які впевнено заявляють про себе в науковому світі, мають бажання й надалі розвивати Сковородинознавство як важливу гуманітарну галузь науки.

Під час конференції розглядалися такі питання:

  • Сковорода: філософ, поет, мораліст, пророк? Проблеми осмислення спадщини великого українця;
  • Сковорода і сучасна українська культурологія;
  • Філософія тексту: лінгвофілософія, логіка, текстологія і культурна семантика.

Представники НІЕЗ «Переяслав» Тетяна Радіоненко та Інна Більченко виступили з доповідями: «Виставкова діяльність Меморіального музею Г.С.Сковороди НІЕЗ «Переяслав» і «Книжкова гравюраXVII-XIX ст. у виданнях Києво-Печерської Лаври із колекції Меморіального музею Г.С.Сковороди НІЕЗ «Переяслав».

Конференція пройшла на високому науковому та організаційному рівні. Учасники отримали новий фаховий досвід, яскраві враження, нові знайомства, цікаво й продуктивно провели час.

Завідувач НДВ «Меморіальний музей Г.С.Сковороди»                                         Тетяна Радіоненко