У «Музеї козацької слави. Роботи Василя Завгороднього» відкрито виставку «ЧАРІВНИЙ СВІТ ПЕТРИКІВСЬКОГО РОЗПИСУ»

У «Музеї козацької слави. Роботи Василя Завгороднього» відкрито виставку «ЧАРІВНИЙ СВІТ ПЕТРИКІВСЬКОГО РОЗПИСУ»

19 травня 2017 року в «Музеї козацької слави. Роботи Василя Завгороднього» відбулося відкриття виставки «ЧАРІВНИЙ СВІТ ПЕТРИКІВСЬКОГО РОЗПИСУ» (авторські роботи народних майстрів декоративно-прикладного мистецтва України Георгія Антоненка, Катерини Нікітаєвої та Катерини Устименко із фондового зібрання Національного історико-етнографічного заповідника «Переяслав»).

Вишуканий та неповторний петриківський розпис — чудовий привід для гордості українців. Адже в основі його барвистих візерунків лежить безмежна любов до рідного краю. Магія петриківського розпису полонила серця мільйонів шанувальників прекрасного та на увесь світ прославила талановитих народних майстрів родом з України.

Розмаїття квітів, листочків, ягід петриківського розпису захоплює, спонукає роздивлятися шедеври народного малярства годинами. Не дивно, що в 2013 році унікальне мистецтво внесли до Списку нематеріальної культурної спадщини  ЮНЕСКО.  Петриківка стала першим представником від України, який отримав такий високий статус.

Чарівну красу петриківської квітки першим оцінив відомий український історик і етнограф Дмитро Іванович Яворницький. Він був першим з учених, хто почав вивчати, колекціонувати і збирати народне мистецтво петриківського розпису.

На виставці представлено 22 роботи майстрів петриківського розпису. Це декоративні панно «Малиновий дзвін», «Лісова пісня», «Зимова казка», «Синій птах», «Півник», «Сніжні троянди», «Червоні квіти», оформлені в цьому стилі фарфорові ложки та дощечка.

ГЕОРГІЙ АНТОНЕНКО (1960 р. н.) Закінчив трирічні курси декоративного розпису за спеціалізацією «петриківський розпис», де його викладачем була майстриня декоративного малювання Поліна Глущенко. На Київський експериментальний кераміко-художній завод прийшов працювати після школи. У 1977 році був зарахований учнем живописного цеху, отримав ІІІ розряд майстра-копіїста. З 1979 року – учасник 8 республіканських виставок. Його роботи зберігаються в музейних колекція Переяслава-Хмельницького, Луганська, у фондах Союзу художників України, а також в приватних колекціях України та за кордоном. Георгій Антоненко створює розписи, які відрізняються декоративною насиченістю кольорів та орнаментальних композицій.

КАТЕРИНА НІКІТАЄВА (1950 р. н.) – корінна петриківчанка. В 1972 році закінчила Дніпропетровське художнє училище, спеціалізувалась на оздобленні порцеляни. Практику проходила на Синельниківському фарфоровому заводі. Працювала на Київському експериментальному кераміко-художньому заводі з 1972 по 2003 роки. Залишилась найбільш відданою традиційному петриківському розпису, зберігає колористичні і композиційні схеми та елементи, притаманні старим майстрам.

КАТЕРИНА УСТИМЕНКО (1957 р. н.). У 1977 році закінчила Миргородський керамічний технікум, де навчали й петриківському розпису і до 1996 року працювала на Київському експериментальному кераміко-художньому заводі. Створювала орнаментальні композиції, часом не характерні для традиційного декоративного малювання. Використовує ніжні бірюзові, рожеві, сіро-голубі пастельні кольори, які гармонійно поєднуються з білизною порцеляни.

Участь у презентації виставки взяли учні 7-Б класу Переяслав-Хмельницької гімназії (класний керівник Лубська Тетяна Петрівна), науковці НІЕЗ «Переяслав» та представники переяславської громади. Мистецтвознавець Кузьмицька Ірина В’ячеславівна розповіла про історію виникнення і техніку виконання петриківського декоративного розпису, про особливості орнаменту і символіку мотивів розпису. Учні 7-Б класу Переяслав-Хмельницької гімназії Хрипко Каріна, Фесенко Максим, Довгополий Богдан, Криваченко Аліна, Луценко Артем прочитали вірші про «петриківку».

Викладачем Переяслав-Хмельницького Будинку художньої творчості дітей, юнацтва та молоді Розовик Катериною Володимирівноюпід час презентації виставки був проведений цікавий та захоплюючий майстер-клас.

Осмисливши історію петриківського розпису, з упевненістю можна сказати: у нас є справжній епос життя українців, а створюють його щирі душею люди, здатні відкрити всі секрети своєї творчості.

Запрошуємо відвідати виставку, яка буде експонуватися до 1 жовтня 2017 року.

 

Завідувач науково-дослідного сектора

«Музей козацької слави. Роботи В. Завгороднього»                                                             Світлана Пригонюк