У Музеї Заповіту Т. Г. Шевченка відкрита для огляду виставка «У храмі колірних звуків» (живописні роботи із мистецької колекції НІЕЗ «Переяслав»)

У Музеї Заповіту Т. Г. Шевченка відкрита для огляду виставка «У храмі колірних звуків» (живописні роботи із мистецької колекції НІЕЗ «Переяслав»)

15 січня 2018 року у Музеї Заповіту Т. Г. Шевченка відкрилася для огляду виставка «У храмі колірних звуків».

Мистецька колекція Національного історико-етнографічного заповідника «Переяслав» налічує понад 3,5 тис. музейних предметів і має велику художню та історичну цінність.

На виставці представлено 23 живописні картини як відомих українських художників, так і переяславських майстрів.

Картина «Маки» належить пензлю українського живописця, майстрині натюрморта Зорі Г. (1915-2002), родом із Донецької обл. Жила і працювала в Києві.

Три роботи «Козацька пісня», «Маковій», «Чорнобривці» виконав член Національного Союзу художників України Міщенко В. (1949 р. Київ), який безпосередньо учився у народного художника України М. Дерегуса в 1986 і в 1991 рр.

На шевченківську тематику представлена картина «На могилі Кобзаря» українського художника, автора мистецтвознавчих праць Яценка В. (1915-2010), який народився в с. Савківка Черкаської обл. Навчався в Харківському художньому інституту в майстерні М. Самокиша. Про свого учителя видав монографію «Н. С. Самокиш», а 1979 р. – альбом «Николай Самокиш». Член Союзу художників колишнього СРСР, заслужений діяч мистецтв.

Картину «Натюрморт з ромашками» виконав видатний живописець, який 20 років прожив у Європі, де працював шпигуном радянської розвідки під агентурним псевдонімом «Ярема» Глущенко М. (1901-1977). У 1920-1924 рр. навчався в Берлінській академії мистецтв за матеріальної підтримки гетьмана П. Скоропадського. Першу персональну виставку робіт художника допоміг організувати в Берліні В. Винниченко. Працюючи на радянську розвідку, був одним з тих, хто заздалегідь (у січні 1940-го року) поінформував СРСР про те, що фашистська Німеччина готує напад. Цю інформацію художник отримав під час виставки народної творчості СРСР у Берліні, яку організовував.

Твори М. Глущенка представлені у музеях України, Росії, Франції, США, Канади та інших країнах.

Художник-графік, член Національної спілки України з 1990 р., народний художник України, лауреат шевченківської премії Франчук В. подарував музею картину «Ой три шляхи широкії». Творчий доробок митця за 27 років складається більш як із 3000 творів живопису і понад 700 графічних листів. На його рахунку 104 групових, республіканських і міжнародних художніх виставок та 124 персональних виставки в Україні і за її межами.

Е. Бережницька (1942), родом із с. Голинь Калуського району, залишила після її персональної виставки музею картину «Натюрморт». Мала персональні виставки в Коломиї, Києві, Івано-Франківську, Чернігові, Сумах…

Серія картин належить переяславським художникам – заслуженому художнику України Самутіній Г., Вердоні В., Глобі П.

Зібрання живопису із колекції НІЕЗ «Переяслав» дає можливість познайомитися з багатьма визначними художниками, які жили і працювали в Україні, що засвідчує високий рівень національного малярства, його причетність до загальноєвропейських мистецьких процесів.

Запрошуємо всіх бажаючих відвідати цікаву виставку, яка триватиме до 1 квітня 2018 року!

 

Завідувач науково-дослідного відділу Музей Заповіту Т.Г. Шевченка                                    Кухарєва Н.М.