У Музеї українського рушника відкрито виставку: «Рушники-божники кінця ХІХ – першої половини ХХ ст.» (з фондової колекції НІЕЗ «Переяслав»)

У Музеї українського рушника відкрито виставку: «Рушники-божники кінця ХІХ – першої половини ХХ ст.» (з фондової колекції НІЕЗ «Переяслав»)

28 червня 2018 р. до Дня Конституції України у «Музеї українського рушника» НІЕЗ «Переяслав» відкрито для огляду виставку: «Рушники-божники кінця ХІХ – першої половини ХХ ст.» (з фондової колекції НІЕЗ «Переяслав»).

Серед народних рушників вирізняються «божники». У кожній українській хаті найпочеснішим місцем був південно-східний куток – «Покуть», «Святий Кут», який розміщувався по діагоналі від печі. Тут перебувають «хатні боги», садовлять найпочеснішого гостя, сидять наречені та стоїть дідух. Для обрамлення покуті й виготовляли рушник «божник» («покутний», «божниковий», «божник», «наобразник», «іконний»).

Рушники-божники у колекції Національного історико-етнографічного заповідника «Переяслав» складають невелику частку фондової збірки – всього 28 одиниць. На виставці представлено – 16 рушників. Це рушники з Чернігівщини, Сумщини, Київського Полісся тобто ті етнорайони, що представлені в експозиції Музею народної архітектури та побуту Середньої Наддніпрянщини НІЕЗ «Переяслав».

Композиційне вирішення рушників-божників, перш за все, пов’язане з їх утилітарним призначенням. У композиційному просторі такого рушника, зазвичай, виділяється повздовжня (бокова) орнаментальна смуга та поперечна на кінцях.

Крім того, їх мистецьку цінність можна визначити глибокою індивідуальністю, адже кожен з них – це авторська робота вишивальниці, творчі уявлення якої поєднали традиційне народне та канонічне церковне мистецтво.

Запрошуємо всіх бажаючих оглянути виставку та долучитись до світу духовних, культурних та мистецьких цінностей.

Заввідувач НДС «Музей українського рушника»                                               Наталя Заїка