ВИСТАВКА «ЛІКАР НА ВІЙНІ: ІВАН СТЕПАНОВИЧ САРІН»

21 вересня 2018 р. у Музеї-діорамі «Битва за Дніпро в районі Переяслава і створення Букринського плацдарму восени 1943 року» відкрилась виставка «Лікар на війні: Іван Степанович Сарін».

Завідувач НДВ «Музей-діорама «Битва за Дніпро в районі Переяслава і створення Букринського плацдарму восени 1943 року» Надія Андріївна Бойко ознайомила учнів 10 класу ЗОШ №1 (керівник Жуль Валентина Миколаївна) з біографією та досягненнями на військовій службі лікаря І. С. Саріна.

Сарін Іван Степанович (1897–1955) – військовий лікар 2 рангу, майор медичної служби формував і очолював евакуаційні госпіталі.

Війна для військового лікаря другого рангу І. С. Саріна розпочалася  22 червня 1941 року. На початку липня в лісі під Києвом І. С. Сарін прийняв евакогоспіталь № 2028, який був сформований у м. Чорткові Тернопільської області, але із-за стратегічних обставин передислокований до міста Бровари. За кілька днів госпіталь було передислоковано до  Переяслава (знаходився у приміщенні школи №1), і саме тут він був сформований по-справжньому.

Начальником  цього госпіталю І.С. Сарін був до 5 жовтня 1942 року.

А далі протягом трьох років війни служив у різних військових госпіталях. Закінчив війну на 1 Білоруському фронті у складі 2-ї Гвардійської армії (останнє місце базування госпіталю – місто Преслау, за 80 кілометрів від Берліна).

У листопаді 1945 року І. С. Саріна демобілізували. І він знову повертається до Переяслава, до своєї улюбленої роботи. Працював рентгенологом, фізіотерапевтом, очолював районний відділ охорони здоров’я.

У системі охорони здоров’я Іван Степанович Сарін працював до виходу на пенсію за станом здоров’я. Далися взнаки поранення і важка контузія.  22 листопада 1955 року  І.С. Саріна не стало.

Іван Степанович Сарін був нагороджений орденами Леніна, Червоної Зірки, бойовими медалями.

Учні з цікавістю оглянули виставку, на якій серед оригінальних експонатів представлені й унікальні – вхідний квиток до Імператорського Університету св. Володимира студента-медика Саріна І. С., виданий у 1917 р.; екзаменаційний лист Саріна І. С. за грудень 1921 – лютий 1922 рр. та інші.

Виставка експонуватиметься до 31 грудня 2018 року.

Завідувач НДВ «Музей-діорама «Битва за Дніпро в районі Переяслава і

створення Букринського плацдарму восени 1943 року»                                                    Н. А. Бойко