Презентація весільного вінка та виставки «Весільні звичаї та традиції села Комарівка»

Презентація весільного вінка та виставки «Весільні звичаї та традиції села Комарівка»

7 червня на центральній площі Переяслава відбулася щорічна зустріч жителів с. Комарівки, які були виселені протягом 1960-70 рр. під час будівництва Канівського водосховища. У зв’язку з карантином (дотримуючись норм) на зустріч пришли лише комарівчани, які проживають у Переяславі. Минулого року науково-дослідний відділ історичного краєзнавства НІЕЗ «Переяслав» на зустрічі комарівчан презентував виставку «Моя Комарівка», друкований фотоальбом, у якому розміщено 53 світлини і списки власників виселених садиб та дерев’яний макет Миколаївської церкви, яка була зруйнована в 1930-х роках.

Цього року науково-дослідний відділ історичного краєзнавства НІЕЗ «Переяслав» для комарівчан презентував виставку «Весільні звичаї та традиції села Комарівка». На виставці представленні весільні світлини жителів Комарівки, які були виявлені під час експедиційних пошуків до колишніх мешканців затопленого села.

Також на зустрічі було продемонстровано весільний вінок, зроблений за зразком весільного вінка Комарівки, який зображений на весільній світлині Григорія та Ніни Риндичів. Даний вінок створили черкаські майстрині Почтарьова Олена і Афанасенко Олена, які відтворюють старовинні українські вінки.

Минуло вже багато десятиліть з часу як комарівчани залишили свої домівки, але пам’ять про рідне село збирає їх щороку. На зустрічі присутні загадали бажання, щоб у 2021 році не було карантину, який завадив зібратися усім бажаючим.

Старший науковий співробітник НДВ історичного краєзнавства                    Наталія Ревега