ВИСТАВКА «ХРЕСТИ УКРАЇНИ. ЦЕНТР» ВІДКРИЛАСЬ У МЕМОРІАЛЬНОМУ МУЗЕЇ Г.С.СКОВОРОДИ

Хрест має сакральне значення в багатьох релігіях. Зокрема у християнстві – це символ Розп'яття Господа Ісуса Христа та спасіння, яке він приніс людству; також намогильний знак як прохання до Бога помилувати померлого і дарувати йому життя вічне. Хрест це символ християнського милосердя і любові. А як сказав, Григорій Сковорода: «Любов – це свідчення скріплення Бога і людини».

Незважаючи на складний час пов'язаний із розповсюдження COVID-19 для нашої країни та світу взагалі – життя, розвиток, співпраця не припиняються, пандемія внесла лише корективи у наше повсякденне життя. 30 жовтня 2020р., дотримуючись встановлених обмежень і заборон, у Меморіальному музеї Г.С.Сковороди відбулось урочисте відкриття унікальної виставки «Хрести України: Центр» Векленка Віктора Олексійовича. Дана виставка налічує 1650 натільних і нагрудних хрестів, православних, католицьких і греко-католицьких виробів, розмаїття культової пластики центральних регіонів нашої країни.

Захід розпочався із урочистого музичного твору «Боже великий, єдиний, нам, Україну храни…», що є своєрідним духовним гімном нашої держави. Він прозвучав у виконанні викладачів Переяславської мистецької школи імені Павла Сениці.

. З вітальним словом до присутніх звернулися представники адміністрації НІЕЗ «Переяслав» та Переяславської міської ради. Молитву за Україну прочитав настоятель Володимирського Храму у Переяславі, священнослужитель Православної Церкви України Іван Будняк. Наприкінці Віктор Векленко провів першу екскурсію по виставці.

Розмаїття представлених хрестів показує давню українську християнську традицію, яка іде від материнської Вселенської православної Константинопільської патріархії і яка під час вкорінення на руських землях вбирала в себе частину місцевої язичницької традиції. Виставка «Хрести України: Центр» буде експонуватися з 30 жовтня 2020р до 31 січня 2021р.

Завідувач НДВ «Меморіальний музей Г.С.Сковороди»                                             Тетяна Радіоненко