ІЛЮСТРАТИВНА ШЕВЧЕНКІАНА ВАСИЛЯ СЕМЕНЮКА

25 червня 2021 р. в Музеї Заповіту Т. Г. Шевченка відбулося відкриття виставки «Василь Семенюк: цикл «Мій Шевченко».

Василь Іванович Семенюк – український художник. Народився 19 вересня 1957 року в селі Чорному Потоці Івано-Франківської області. Закінчив Львівське училище прикладного мистецтва ім. Івана Труша та Український поліграфічний інститут ім. Івана Федорова (1987 р., відділ книжкової графіки). Працює в галузі живопису, графіки, декоративно-прикладного мистецтва. Від 1989 року – член Національної спілки художників України, доцент кафедри академічного живопису Львівської національної академії мистецтв. Указом Президента України 2009 року В. Семенюкові присвоєно звання заслуженого діяча мистецтв України, а 2018 року з нагоди відзначення Дня Соборності України – звання народного художника України. У 2011 році В. Семенюк проілюстрував «Кобзар» Т. Шевченка.

Великий цикл живописно-графічних аркушів «Мій Шевченко» є унікальним зразком осмислення образної мови українського народного мистецтва в контексті трактування лінійної компоненти, форми. Рисунки Василя Семенюка сприймаються як конструктивний аналіз дум поета Т. Шевченка. Митець не ілюстрував прочитане, а власними засобами виконав оригінальні твори, на які його надихнула поезія Т. Шевченка.

Зв'язок між поезією Кобзаря та її інтерпретацією художником-графіком чітко виражений у циклі робіт «Мій Шевченко», тому що творчості обох органічно притаманний український етнопсихологізм. Митець створив понад 1000 художніх робіт на шевченківську тематику, 45 з яких і експонується на виставці «Василь Семенюк: цикл «Мій Шевченко».

На відкриття виставки завітали гості із Шевченківського національного заповідника (м. Канів): Ліховий І. Д. – перший заступник генерального директора, Дзима В. В. – завідувачка науково-дослідним відділом охорони пам’яток історії, культури та природи, Манжара Г. І. – головний зберігач фондів. Присутніми також були працівники та наукові співробітники НІЕЗ «Переяслав». Модерував захід Колибенко О. В. – заступник генерального директора НІЕЗ «Переяслав» з науково-методичної роботи, який першому надав слово Ліховому І. Д. З уст авторитетного науковця присутні почули розповідь про творчі приорітети художника В. Семенюка, його плани щодо ілюстрації «Гайдамак» Т. Шевченка, унікальність і різнотем'я творчого набутку митця, зокрема, експонованих робіт на шевченківську тематику. Підтримав розмову про художню шевченкіану В. Семенюка та музейну проблематику генеральний директор НІЕЗ «Переяслав» Лукашевич О. М.

Ліховий І. Д. позиціонував себе не як шевченкознавця, а більше як шевченколюба, що проступало яскраво із захопливої оповіді про Кобзаря та цікаві й дискутивні сторони його життя й творчості. На його думку перепоховання Т. Шевченка – то повернення українського генія й тілом, і духом на «Вкраїну милу».

Глибоко й проникливо оратору вдалося проаналізувати ілюстративну шевченкіану В. Семенюка, розповісти про деякі нюанси психології творчості митця, його творчі пошуки й здобутки. Ігор Дмитрович озвучив волю художника подарувати НІЕЗ «Переяслав» кілька своїх робіт, у свою чергу подарувавши НІЕЗ «Переяслав» декілька екземплярів книги «Тарасова світлиця» та альбом.

По закінченні дійства присутні мали невимушене спілкування з гостями, які презентували творчість В. Семенюка.

Старший науковий співробітник НДВ   «Музей Заповіту Т. Г. Шевченка»                          Павлик Н. М.