Вікіпроект «Переяслав»

3 жовтня у ДВНЗ «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди» відбулась зустріч з краєзнавцем, журналістом, громадським діячем Євгеном Букетом, який у межах комунікаційного формату «Відкритий університет» презентував зацікавленій аудиторії вікіпроект «Переяслав».

Під час заходу з виступом до присутніх звернувся кандидат історичних наук завідувач науково-дослідного відділу історичного краєзнавства НІЕЗ «Переяслав» Тарас Нагайко, що розповів про свій досвід роботи з контентом вікіджерел та про значення локальних енциклопедичних проектів у збереженні історичної пам’яті. Доповідач висловив сподівання, що вікіпроект «Переяслав» дозволить як вивчати так і популяризувати зазначений регіон, адже історично Переяслав та Переяславщина є культурним та політичним центром, що зумовив становлення та розвиток української держави.

Під час презентації Почесний краєзнавець України, член правління Національної спілки краєзнавців України, Є. Букет наголосив на значному потенціалі вікіресурсів для усіх категорій користувачів: учнів, викладачів, студентів, науковців-істориків та краєзнавців. Зокрема, виступаючий відмітив, що український сегмент сайту «Wikipedia» динамічно наповнюється новим корпусом оцифрованих історичних джерел: архівними документами, науковою літературою, періодикою тощо. Будучи головою Товариства редакторів української Вікіпедії доповідач докладно розповів про принципи її редагування та наповнення, а також про політику спільноти вікіпедистів.

Основними тезами, що пролунали під час виступу, було те, що на сьогодні українська Вікіпедія є найбільшою за обсягом інформації з-поміж вітчизняних енциклопедичних ресурсів. Також спікер відмітив, що задля коректного послуговування інформацією слід перевіряти та співставляти її з першоджерелами. Важливою умовою для редагування Вікіпедії є врахування  ліцензійності контенту.

Під час заходу було підписано угоду про співпрацю між Товариством редакторів української Вікіпедії та Науковим товариством  університету.

Інформація науково-дослідного відділу історичного краєзнавства.