8 ЛИСТОПАДА ВИПОВНЮЄТЬСЯ 70 РОКІВ АРХЕОЛОГУ ТА МУЗЕЄЗНАВЦЮ МИХАЙЛУ ВІТАЛІЙОВИЧУ РОЗДОБУДЬКУ – ДОСЛІДНИКУ ТА ПЕРШОВІДКРИВАЧУ АРХЕОЛОГІЧНИХ ПАМ’ЯТОК ПЕРЕЯСЛАВЩИНИ

М.В. Роздобудько народився 8 листопада 1948 р. у м. Переяславі-Хмельницькому Київської обл. Мати, Нестеровська Євдокія Сергіївна, працювала у Переяслав-Хмельницькому історичному музеї науковцем, згодом завідувачем відділу фондів, таким чином Михайло Роздобудько з дитинства призвичаївся до музейного життя.

Закінчив геологічний факультет Київського державного університету ім. Т.Г. Шевченка (1967-1972 рр.). Трудову діяльність розпочав у Правобережній геологічній експедиції (1972-1973), згодом працював у Закарпатській геологічній експедиції (1973-1991), Черкаській геологорозвідувальній експедиції (1991-1994), де займав посади геолога, старшого геолога, головного геолога.

З 1994 по 2017 рр. Михайло Віталійович працював у Переяслав-Хмельницькому державному історико-культурному заповіднику (з 1999 р. – Національному історико-етнографічному заповіднику «Переяслав») старшим науковим співробітником науково-дослідного археологічного відділу (1994-2007), згодом – науково-дослідного відділу «Археологічний музей» (2007-2017).

Він організував та брав участь більш ніж у 20 археологічних експедиціях, в результаті яких відкрито та введено до наукового обігу декілька десятків нових археологічних пам’яток. Склав та взяв участь у складанні 14 наукових звітів за результатами археологічних досліджень. Займався пам’яткоохоронною діяльністю, рятуючи від знищення пам’ятки археології, що розмиваються на узбережжі Канівського водосховища. Завдяки його зусиллям, високій кваліфікації та відданості своїй справі врятована для науки цінна інформація, що заповнила маловідомі сторінки історії краю, зокрема з проблем степового енеоліту (пивихинська культури), культур епохи бронзи в Середньому Подніпров’ї (середньодніпровська культура, культура кулястих амфор, бабинська культура), раннього залізного віку (скіфські пам’ятки Переяславського Лівобережжя). Дослідник розробляв ранньослов’янську проблематику, провів комплексне дослідження «змійових» валів Переяславщини, дослідив кілька десятків пам’яток епохи бронзи та раннього залізного віку, брав активну участь у розкопках давньоруського Переяслава тощо. Новими археологічними матеріалами, здобутими дослідником, поповнились фонди заповідника.

Михайло Віталійович вносив пропозиції та взяв активну участь у складанні пам’яткоохоронних зон Переяслава та території НІЕЗ «Переяслав». Регулярно вводив у науковий обіг нові знахідки та результати своїх досліджень у спеціалізованих збірниках (АВУ, АДУ, «Археологія», АЛЛУ, різноманітних наукових збірниках). Брав участь у багатьох наукових конференціях, семінарах та круглих столах у Києві, Каневі, Комсомольську, Рязані, Воронежі, Мелітополі, Переяславі-Хмельницькому.

М.В. Роздобудько опрацював ряд науково-дослідних тем, таких як «Пам’ятки та археологічні комплекси епохи енеоліту-ранньої бронзи Переяславського Лівобережжя» (2006-2008), «Ранньослов’янські пам’ятки Переяславщини» (2008), «Ритуальні комплекси пізньої бронзи Переяславського Лівобережжя» (2009-2010), «Фібули початку-середини І тис. н.е. із Потрубіжжя в колекціях НІЕЗ «Переяслав» (2011), розробка яких втілилась у наукових публікаціях, каталогах, статтях.

Має 43 наукові праці, опубліковані у наукових збірниках, монографічних та періодичних виданнях археологічного спрямування. Був автором окремих розділів колективних монографій «Нариси історії давнього Переяслава» (2007), «Переяслав у віках» (2007). У 2011 р. підготував до друку серію нарисів про археологічні пам’ятки Переяславщини. Брав участь у створенні буклету «Археологічний відділ» (до 30-річчя археологічного відділу) НІЕЗ «Переяслав» (2009), розробив макет буклету «Скіфський час на Переяславщині» (2008), взяв участь у підготовці альбому-путівника «Місто музеїв Переяслав» (2010). У 2015 році вийшла друком його власна монографія «Що розповідають та приховують археологічні пам’ятки», де автор проявив себе талановитим популяризатором давньої історії та археології України. Викладені жваво й дохідливо історичні факти, здобуті археологічними дослідженнями, стали захопливою мандрівкою у загадки й таємниці історії.

Як досвідчений музеєзнавець М.В. Роздобудько створив ряд експозицій Археологічного музею, зокрема розділів «Епоха бронзи», «Скіфський час», «Ранні слов’яни», «Переддень утворення ранньої давньоруської держави»; побудував кілька виставок у приміщенні Археологічного музею за результатами своїх досліджень: «Ранньослов’янські пам’ятки лісостепової зони Східної Європи», «Дослідження Переяславської археологічної експедиції», «Археологічні дослідження узбережжя Канівського водосховища»; здійснив наукову обробку своїх численних колекцій і здав їх до наукових фондів НІЕЗ «Переяслав». Написав та популяризував цікаві лекції: «Золото в історії людства», «Змійові вали». Надавав консультації для багатьох проектів ЗМІ, зокрема, «Відпочивайте в Україні», «Сім чудес Переяславщини», «Давній Переяслав у літописах та світлинах» та інших.

Має відзнаку Міністерства культури та туризму України (2007 р). Нагороджений грамотами та подяками НІЕЗ «Переяслав».

Вітаємо Михайла Віталійовича з ювілеєм та дякуємо йому за 23-річну плідну працю на ниві досліджень археології Переяславщини.

Колеги-археологи НІЕЗ «Переяслав»