ЕКСПЕДИЦІЙНО-ПОШУКОВА РОБОТА НАУКОВО-ДОСЛІДНОГО СЕКТОРА «МУЗЕЙ КОБЗАРСТВА»

З метою виявлення реального стану побутування кобзарства та бандурництва на Переяславщині в другій половині ХХ – початку ХХІ ст. співробітниками науково-дослідного сектора «Музей кобзарства» Національного історико-етнографічного заповідника «Переяслав» було проведено об’ємну експедиційно-пошукову роботу, спрямовану на дослідження даної проблематики. В поле зору дослідників потрапило ряд сіл Переяслав-Хмельницького району Київської області, а саме: Дем’янці, Лецьки, Стовп’яги, Єрківці, Соснова, Помоклі, Переяславське, Строкова, Гайшин, Горбані, Ташань та місто Переяслав.

За результатами цих досліджень у лютому 2020 р. була спланована іще одна експедиція в с. Богдани Золотоніського району Черкаської обл. У результаті зустрічей та опитування респондентів науковці НДС «Музей кобзарства» отримали матеріали для подальших наукових досліджень даної проблематики.

Важливість таких досліджень важко переоцінити, адже навіть незначний фрагментарний пласт збереженого краєзнавчого матеріалу, дає нам можливість для ґрунтовного та всебічного наукового опрацювання того чи іншого явища, події. Проте потрібно не гаяти часу, адже відходять у вічність люди, які ще щось пам’ятають про ту чи іншу подію чи явище.

Завідувач науково-дослідного сектора  «Музей кобзарства»                         Світлана Тетеря