КНИГА ПРО ГІТУ ВЕССЕКСЬКУ – ДРУЖИНУ ВОЛОДИМИРА МОНОМАХА

Восени 2017 р. Національний історико-етнографічний заповідник «Переяслав» відвідав журналіст та історик із Великої Британії Джон Стонборо (Johnny Stonborough), який готував до друку книгу про одну з відомих в історії доби Середньовіччя жінок, першу дружину переяславського князя Володимира Всеволодовича Мономаха – Гіду Гарольдівну, більш відому в західній історичній науці як Гіту Вессекську. Саме тоді було започатковано міжнародне співробітництво НІЕЗ «Переяслав» з британськими дослідниками. Науковці НІЕЗ «Переяслав», які надали необхідні консультації, з нетерпінням чекали на вихід друком цієї книги, запропонувавши її автору у майбутньому провести її презентацію у Переяславі. І от, через три роки, Джон Стонборо повідомив у мережі Фейсбук про вихід найближчим часом книги «Wild Field. An 11th century love story» («Дике поле. Історія кохання 11 століття»).

Сподіваємося, що, незважаючи на сучасні обставини, презентація цієї художньо-документальної книги у майбутньому відбудеться і у місті, де Гіта Вессекська прожила значну частину свого життя, та де після її смерті (10 березня 1098 р.) переяславський князь Володимир Мономах заклав на її честь храм Успіння Пресвятої Богородиці на княжому дворі Переяслава.

Наводимо переклад анотації до книги:

«Гіті 13 років. Її батько, король Англії Гарольд, гине у битві при Гастінгсі в 1066 році. Її обожнювана мати Едіт «Лебедина шия», божеволіє від горя і стає втраченою для неї. Вона та її брати втікають від герцога Вільяма Завойовника. У цій ліричній історії про справжнє кохання та справжнє зло Гіта спочатку їде на захід до Ексетера, де вона повинна вийти заміж за розмальованого кельтського принца.

Потім вона втікає до Данії. Але без приданого, батьків та країни, вона не може назвати це домом, Гіту вимінює злий торговець нареченими та відвозить до найдальшого краю християнського світу щоб видати заміж за князя Русі Володимира; але як виявилось йому пообіцяли іншу дівчину. Цей нерозказаний сюжет, вирваний із мозаїки англійської середньовічної історії, розповідає про молоду жінку, яка тріумфує у чоловічому світі. Вам сподобається Вульфвін, Хлопчик Свин та духмяний Свіотсот, ви будете побоюватися і милуватися річковим красенем принцом Володимиром, зненавидите Олега та Холодного Торговця та всіх із темними серцями, які прагнутимуть нашкодити Гіті.

Ось Дике поле! Там, де ні закінчується небо, ні починається земля, де мільйон квітів цвіте і вершники рулять біля невтомних зірок неба».