Померла Бова Ірина Сергіївна

Померла Бова Ірина Сергіївна

Національний історико-етнографічний заповідник «Переяслав» з глибоким сумом повідомляє про те, що 27 грудня 2020 року після важкої хвороби померла старший науковий співробітник Музею історії лісового господарства Середньої Наддніпрянщини науково-дослідного філіалу «Музей народної архітектури та побуту Середньої Наддніпрянщини» НІЕЗ «Переяслав» Бова Ірина Сергіївна.

Ірина Сергіївна Бова народилася 26 серпня 1969 року в місті Переяславі-Хмельницькому. Після закінчення середньої школи навчалася у Переяслав-Хмельницькому педагогічному училищі, після його реорганізації закінчила Київське педагогічне училище № 1, де отримала кваліфікацію вчителя початкових класів та вихователя. 1996 року закінчила Київський державний університет імені Тараса Шевченка за спеціальністю «біологія», отримала кваліфікацію «біолог-ботанік, викладач біології».

З травня 1997 року працювала на посадах молодшого та старшого наукового працівника відділу фондів Переяслав-Хмельницького державного історико-культурного заповідника.

З лютого 2001 року була переведена на посаду старшого наукового працівника Музею лікарських рослин Національного історико-етнографічного заповідника «Переяслав», а з жовтня того ж року – на посаду завідувача цього сектору. У січні 2003 року переведена на посаду завідувача науково-дослідним відділом «Дендропарк».

З січня 2013 року переведена на посаду наукового співробітника науково-дослідного відділу «Музей хліба», а з червня 2014 року – на посаду наукового співробітника науково-дослідного сектору «Музей історії лісового господарства Середньої Наддніпрянщини».

З вересня 2014 року працювала завідувачем науково-дослідного відділу, а з грудня 2015 року – завідувачем науково-дослідного сектору «Музей історії лісового господарства Середньої Наддніпрянщини», з червня 2016 року – старшим науковим співробітником науково-дослідного відділу «Дендропарк», з січня 2019 року – старшим науковим співробітником «Музею історії лісового господарства Середньої Наддніпрянщини» науково-дослідного філіалу «Музей народної архітектури та побуту Середньої Наддніпрянщини».

Працюючи у НІЕЗ «Переяслав» Ірина Сергіївна Бова розробляла наукові теми «Роль Переяслав-Хмельницького держлісгоспу у створенні водоохоронних лісів Канівського водосховища» та «Зелене будівництво Музею народної архітектури та побуту Середньої Наддніпрянщини: досвід і перспективи». Вона є автором численних публікацій з означеної тематики, виступала з доповідями та повідомленнями на міжнародних та всеукраїнських конференціях, семінарах та круглих столах.

З 2015 року брала активну участь в організації та проведенні виставок, присвячених актуальним подіям сучасної історії України: «Єднаймося, браття – у єдності сила» (2015), «Герої не вмирають» (2016), «Майдан. Україна понад усе!» (2016), «Свободу не спинити!» (2017), «Соборність України: боротьба продовжується» (до 100-річчя проголошення Акта злуки Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки) (2019), «Сила нації – в єдності!» до Дня соборності України (2020).

У колективі НІЕЗ «Переяслав» Ірина Сергіївна Бова завжди користувалася незмінним авторитетом та повагою як кваліфікований музейник та людина з чітко вираженою громадянською позицією.

Ірина Сергіївна пішла від нас, але добрі спогади про неї назавжди залишаться у пам’яті колег та друзів.