ВАХТАНГ КІПІАНІ ВІДВІДАВ МУЗЕЇ НІЕЗ «ПЕРЕЯСЛАВ»

7 жовтня у межах проекту «Відкритий університет» до м. Переяслава завітав відомий журналіст, публіцист, історик Вахтанг Кіпіані. Під час публічної зустрічі, що відбулася в Університеті Григорія Сковороди в Переяславі, було презентовано книги: «Справа Василя Стуса. Збірка документів з архіву колишнього КДБ УРСР» та «Країна жіночого роду». Упродовж тригодинної зустрічі присутні – студенти, викладачі, наукові працівники НІЕЗ «Переяслав», представники громадськості, журналісти – від головного редактора інтернет-видання «Історична правда», викладача Національного університету «Києво-Могилянська академія» та Українського католицького університету у Львові мали можливість почути відповіді на поставлені запитання, а також подискутувати з автором.

Відомий діяч у сфері журналістики та дослідник виявив інтерес до Переяславських музеїв. Зокрема, зустрівся з генеральним директором НІЕЗ «Переяслав» Олексієм Лукашевичем та відвідав Музей Заповіту Т. Г. Шевченка та Меморіальний музей Г. С. Сковороди.

Знайомлячись із національною культурною спадщиною, дбайливо зібраною переяславськими музейними працівниками під керівництвом Героя України М. І. Сікорського, як засновник та куратор Музею-архіву преси Вахтанг Кіпіані з-поміж іншого звернув увагу на оригінальні виданнями «Кобзаря» Т. Г. Шевченка 1886 р. (ілюстроване О. Сластьоном) та 1896 р. (ілюстроване М. Микешиним), та рукописну копію «Кобзаря» 1840 р.

Наукові співробітники згаданих музеїв Катерина Нагайко, Валентина Нікітіна, Тетяна Родіоненко та Вахтанг Кіпіані обговорили можливість подальшої співпраці, зокрема у сфері виставкової роботи та наукових досліджень, адже у фондах Музею-архіву преси зберігаються цікаві зразки шевченкіани та сковородіани. Для його фондів завідувачем НДВ історичного краєзнавства Тарасом Нагайком було подаровано перший випуск щорічника «Краєзнавство Переяславщини». На жаль, за браком часу гостю не вдалося відвідати інші музеї Заповідника.

На особистій сторінці у ФБ https://www.facebook.com/profile.php?id=100012757784134 Вахтанг Кіпіані зазначив: «У колишньому княжому місті і колишньому райцентрі Переяславі (вже не − Хмельницькому) зусиллями унікальної людини Михайла Сікорського було створено багато музеїв. <…> Побував у двох. Мушу повернутися».

Тож сподіваємося, що зустріч з відомим українським журналістом та дослідником покладе початок подальшої плідної співпраці.

Завідувач НДВ історичного краєзнавства                                                 Т. Ю. Нагайко