СТЕЖКАМИ ШОЛОМ-АЛЕЙХЕМА

СТЕЖКАМИ ШОЛОМ-АЛЕЙХЕМА

Щедра переяславська земля. Вона виплекала багатьох письменників, поетів, художників.

Але місто чи не найбільше відоме іменами особистостей, які тут народилися чи творили, уславивши не лише Переяславську землю, а й усю нашу країну. Саме у Переяславі народився і класик світової літератури, єврейський письменник Шолом-Алейхем. Справжнє його ім'я – Шолом (Соломон) Рабинович. У Переяславі він народився, навчався, тут написав свої перші літературні твори. На Переяславщині зберігся багатий місцевий матеріал про життєвий і творчий шлях майбутнього письменника, спогади старожилів.

 Другого січня 2017 року в місто Переяслав-Хмельницький завітав український та німецький філолог-германіст, спеціаліст мови їдиш Дмитро Володимирович Тищенко – автор «Словника їдиш-український». Він мав на меті пройти шляхами Шолом-Алейхема, класика єврейської літератури.

Гість відвідав Музей єврейського письменника, який розташований на території Музею народної архітектури та побуту Середньої Наддніпрянщини. Музей було відкрито в 1978 році на честь 120-річчя від дня народження письменника. У хаті – пам’ятці української народної архітектури XIX ст. відтворено інтер’єри кабінету та вітальні батьківського будинку Шолом-Алейхема, представлені предмети побуту того часу: меблі, посуд, а також сімейні світлини родини Рабиновичів, книги та атестат письменника. Дмитро Тищенко ніби потрапив у дитинство, до батьківської хати. Дуже був захоплений експозицією музею. Тривалий час розглядав експонати, затримувався біля кожної вітрини. Побувавши на території Музею народної архітектури та побуту Середньої Наддніпрянщини відвідав Музей бджільництва, навіть спробував попрацювати на прядці. Подорожі сприяла і гарна погода.

Гість був стомлений, але дуже задоволений. Обіцяв відвідати наше місто ще раз, але навесні.

Надовго Дмитру Тищенку запам’ятається подорож до міста Переяслава-Хмельницького.