Ляльку «Зернянку» вчилися робити у НІЕЗ «Переяслав»

До світлиці народної іграшки НІЕЗ «Переяслав», разом з вчителькою Левченко Світланою Іванівною, завітало 27 учнів 1 класу Переяслав-Хмельницької ЗОШ І-ІІІ ступенів № 1. Для дітей працівники Заповідника: Олена Михайлівна Жам – провідний науковий співробітник Музею хліба науково-дослідного філіалу «Музей народної архітектури та побуту Середньої Наддніпрянщини» та Наталія Миколаївна Ревега – старший науковий співробітник НДВ історичного краєзнавства підготували бінарну лекцію з майстер-класом.

Захід розпочався з бінарної лекції, яку науковці провели разом. Олена Жам розповіла учням про українські народні традиції, пов’язанні із закінченням збору врожаю зернових культур, які відбуваються наприкінці літа – початку осені. Жнива є не тільки великим навантаженням, напругою для хліборобів, а й найбільшою радістю, коли вони можуть побачити результат своєї праці, підбити підсумки хліборобського сезону. Від того, який зібрали врожай, залежали статки селянина, його добробут і майбутнє. Відтак із результатом жнив селяни пов’язували свої надії й сподівання. Одна річ виростити врожай, інша – вчасно зібрати збіжжя, обмолотити, провіяти й переробити на борошно, крупу, дерть, толокно…

Наталія Ревега повідала учням про особливості використання зерна цьогорічного урожаю, а саме останнього снопа. Саме це зерно використовують для виготовлення ляльки Зерновушки або Зернянки, Крупянички. За народним повір’ям, ця лялька приносить в оселю достаток, допомагає досягти успіхів у роботі. Цілу зиму діти граються Зерновушкою, а на весні висипають зерно з ляльки до зерна загального, яке приготовлене для посіву. Основу лялечки становить мішечок з зерном, до якого причіплюють голову та руки. Одягають лялечку ошатно, обов’язково повинен бути передник, на голову зав’язують хустину. За виглядом цієї ляльки можна було визначити, наскільки заможно живе родина. Якщо лялька худенька, мішечок не туго набитий крупою – це вказувало на те, що запаси продуктів закінчились і домашні почали використовувати в їжу зерно, призначене для висівання навесні, отже, в цій хаті люди бідують. Якщо «Зернянка» огрядна, товстенька – значить сім’я поживає в достатку і добробуті.

Під час лекції на відвідувачів чекав майстер-клас з виготовлення ляльки «Зернянки». Кожна дитина самостійно наповнила мішечок зерном та ошатно вбрала свою лялю. Лялька «Зернянка» – це чудовий подарунок  для себе, для своєї родини, для друзів та для тих, кому ви хочете побажати добра і щастя.

Старший науковий співробітник НДВ історичного краєзнавства                                 Н.М. Ревега