28 грудня 2021 р. працівники Музею хліба провели майстер-клас з виготовлення ялинкових прикрас із солоного тіста для учнів 3-го класу Переяславської ЗОШ № 1.
Різдвяно-новорічні свята – це чудова пора і найкращий час для того, щоб насолодитися спілкуванням з дітьми. Дітлахи обожнюють подарунки, новорічні сюрпризи, власноруч зроблені ялинкові прикраси. Возитися з тістом – також одне з найулюбленіших дитячих занять. Поєднавши і те, і інше можна прикрасити ялинку чудовими іграшками.
Традиція прикрашати ялинку до зимових свят існує в різних куточках планети й бере свій початок ще з давніх часів. В давнину люди вірили, що дерева наділені магічними силами, що в них живуть добрі духи. Розвішуючи на деревах пригощання й подарунки, люди прагнули задобрити духів, привернути їхню прихильність.
Традиція встановлювати різдвяні ялинки набула широкого вжитку на початку ХІХ століття. Спочатку вічнозелені красуні з’явилися в імператорських палацах Франції, Німеччини, Англії, Норвегії, Данії. Святковим атрибутом простого люду ялинка стала лише в другій половині ХІХ століття. Традиційно зелену красуню ставили в помешканнях не на Новий рік, а на Різдво. А Святвечір 24 грудня ще називали «днем ялинки». У ті часи ялинку вважали «німецькою», бо відповідний звичай прийшов до України саме з Німеччини.
Коли ще не було іграшок, на ялинку чіпляли яблука, горіхи, мандарини, цукерки, вафлі, медяники, солом’яні фігурки, вирізані з кольорового паперу квіти, позолочені дрібнички, зацукровані фрукти, а також прикраси із солоного тіста.