ПОШАНУВАННЯ СЛАВЕТНОГО ГЕТЬМАНА ВІЙСЬКА ЗАПОРОЗЬКОГО

20 квітня 2022 р. наукові співробітники Національного історико-етнографічного заповідника «Переяслав» разом з представниками Фонду Миколи Томенка «Рідна країна», Державного історико-культурного заповідника «Трахтемирів», Університету Григорія Сковороди в Переяславі, Православної церкви України та козацьких організацій Канівщини вчергове зібралися у колишній столиці українського козацтва Трахтемирові, щоб пошанувати наших славетних пращурів.

Безпосереднім приводом для проведення заходів на теренах Трахтемирівщини послужило відзначення 400-річчя від дня смерті гетьмана українського козацтва Петра Конашевича-Сагайдачного. Цього козацького провідника вповні заслужено називають «батьком українського козацтва», адже саме йому воно завдячує перетворенням в організовану мілітарну силу, здатну давати відсіч ворогам та боротися за інтереси українського народу. Ім’я Сагайдачного асоціюється з успішними морськими походами на турецькі фортеці, перемогою української зброї під Хотином, а також походом козацького війська на Москву, що відбувся 1618 р. Тоді українські козаки взяли Путивль, Єлець, Лебедин, Шацьк, Коломну та інші московитські міста і лише збіг обставин зупинив козацького очільника від наказу про штурм Москви. Як зауважують дослідники біографії гетьмана, Сагайдачний виношував концепцію знищення Московії як держави.

Відтак, надзвичайно символічним є те, що пам’ять визначного полководця пошановується в умовах, коли український народ знову дає гідну відсіч московським ордам. Якщо колись переяславські козаки громили їх у лавах війська Сагайдачного, то тепер багато переяславців б’ють споконвічного ворога на фронтах нинішньої московсько-української війни. Недаремно саме у ці дні, коли Збройні Сили України успішно протистоять московському агресору, Блаженнійший Митрополит Київський і всієї України Епіфаній проголосив славетного гетьмана українського козацтва Петра Конашевича-Сагайдачного покровителем всього українського війська.

Завідувач НМВ охорони культурної спадщини, к. і. н.                                Іваненко А. О.