ВІДКРИТТЯ ВИСТАВКИ «НАШІ ЗЕМЛЯКИ: ЛЬОТЧИК ПЕТРО ГОРЯЄВ і КОЛГОСПНИЦЯ ХРИСТИНА ЦУПРИК»

13 вересня 2019 року у Музеї-діорамі «Битва за Дніпро в районі Переяслава і створення Букринського плацдарму восени 1943 року» була відкрита виставка «Наші земляки: льотчик Петро Горяєв і колгоспниця Христина Цуприк». На заході були присутні учні 10-Б класу Переяслав-Хмельницької гімназії (класний керівник Батрак Світлана Олександрівна). Ведуча – завідувач науково-дослідного відділу «Музей-діорама «Битва за Дніпро в районі Переяслава і створення Букринського плацдарму восени 1943 року» Надія Бойко – ознайомила присутніх з біографіями льотчика Петра Микитовича Горяєва і колгоспниці Христини Григорівни Цуприк.

Горяєв Петро Микитович народився у селі Сомкова Долина Переяславського повіту в родині бідняка 13 січня 1920 року

З травня 1944 року по травень 1945 року здійснив на літаку-штурмовику ІЛ-2 84 бойові вильоти.

За успішні бойові вильоти та виявлену сміливість і мужність нагороджений двома орденами Бойового Червоного Прапора і двома орденами Вітчизняної війни І ступеня, а також трьома медалями.

Зі спогадів льотчика-штурмовика Петра Микитовича Горяєва: «У січні 1945 року наш полк у повному складі відбув до м. Чапаєвська Куйбишевської області у 12-й навчально-тренувальний авіаційний полк на перенавчання на нову бойову техніку – літак ІЛ-10. Там мені і був вручений іменний літак, який на свої заощадження купила моя землячка колгоспниця із села Сомкова Долина Цуприк Христина Григорівна і просила Верховного Головнокомандувача т. Сталіна передати літак своєму земляку (мені). За наказом т. Сталіна мене розшукали і мені вручили літак ІЛ-10. На цьому літаку з написом: «Подарок летчику-земляку Петру Горяеву от колхозницы Цупрык Христи Григорьевны» мені довелося брати участь у повітряному параді 1 Травня 1945 року над Червоною площею м. Москви. За участь у повітряному параді від Верховного Головнокомандувача т. Сталіна я отримав подяку іще, коли знаходився в повітрі. Нам, штурмовикам, особисто Сталін по радіо подякував за хороший бойовий порядок над Червоною площею».

Цуприк Христина Григорівна народилася 9 березня 1902 року. Померла 3 лютого 1988 року. Все життя прожила у селі Сомкова Долина. Невтомно працювала у колгоспі. Заміж вийшла за колгоспного пасічника Коноваленка Григорія Гордійовича. 29 березня 1925 року народилася єдина донька Катерина, яку у 1942 році примусово відправили до нацистської Німеччини. Григорій Гордійович воював на фронті.

Під час війни у 1944 році на її власні заощадження був побудований літак ІЛ-10, який за наполяганням Христі Цуприк вручили Петру Горяєву. Помер Петро Микитович Горяєв 17 вересня 1998 року.

Наші славні земляки жителі села Сомкова Долина колгоспниця Христина Григорівна Цуприк і льотчик-штурмовик Петро Микитович Горяєв для Перемоги зробили так багато.

На виставці експонуються оригінальні музейні предмети із фондової колекції НІЕЗ «Переяслав»: книжка обліку засвоєння льотної програми курсантом Горяєвим; дві особисті льотні книжки лейтенанта Горяєва; кітель, кашкет, шлемофон капітана Горяєва; лист-відповідь із Київського обкому Комуністичної партії (більшовиків) України Христі Цуприк від 22 грудня 1944 року.

 

Завідувач НДВ «Музей-діорама «Битва за Дніпро в районі Переяслава

і створення Букринського плацдарму восени 1943 року»                                                    Н. А. Бойко