ЗАПРОШУЄМО ДО МУЗЕЮ УКРАЇНСЬКИХ ОБРЯДІВ ВІДВІДАТИ ВИСТАВКУ «ВИШИТІ ОБЕРЕГИ ПОЛТАВЩИНИ: ІЗ МИНУЛОГО В СУЧАСНЕ»

На виставці представлено зразки традиційної сорочки українців Гадяцького р-ну Полтавської обл. з колекції Національного історико-етнографічного заповідника «Переяслав». «Гадяцька» сорочка є яскравим та самобутнім явищем в історії українського народного мистецтва: розмаїття технік шитва, особливість крою, збереженість давньої символіки, витонченість виконання та колористика якої просто вражають.

Особливість виставки в тому, що поряд із автентичним народним вбранням експонуються зразки основного узору цих сорочок, виконані сучасними майстринями із різних куточків України. При бажанні всі, кого зацікавили традиційні техніки шитва (вирізування із заплуткою «віконечко», полтавське настилування, мережка з настилом і прутиком через чисницю) мають можливість відібрати орнамент із колекції заповідника, який припав до душі та вишити на його основі для себе сорочку-репліку.

Виставка є своєрідним підсумком співпраці науковців НІЕЗ «Переяслав» і майстринь «Zeta-аtelier” в рамках проекту «Гадяцька сорочка». За результатами роботи було видано два каталоги із схемами автентичних сорочок та світлинами сучасних, відшитих на їх основі виробів.

Виставка відкрита для огляду в Музеї українських обрядів до 31 грудня 2020 року за адресою вул. Літописна, 61.

Молодший науковий співробітник                          Захарченко С.М.