ВИСТАВКА ФРОНТОВИХ ЛИСТІВ «ПЕРЕГЛЯНУТО ВІЙСЬКОВОЮ ЦЕНЗУРОЮ»

Так називається виставка, яка з 1 вересня 2021 р. експонується у «Музеї-діорамі «Битва за Дніпро в районі Переяслава і створення Букринського плацдарму восени 1943 року».

Фронтові листи… Пожовтілі, надірвані, забруднені, обпалені, напівзотлілі. Написані чорнилом або простим олівцем на будь-якому клаптику паперу: із зошита, газети, шкільного підручника, блокнота чи книги обліку. Стали історичною цінністю. Їм понад 75 років. Деякі з них ще можна прочитати, а деякі вже неможливо. В яких умовах їх писали, який шлях пройшли із фронту в тил, ми сьогодні навіть уявити не можемо. На фронті життя було від бою до бою, в тилу – від листа до листа. Дуже часто не було можливості у фронтовиків написати повноцінного листа. Тому обмежувалися кількома рядками, квінтесенцією яких було: «Я ЖИВИЙ».

У фондовому зібранні Національного історико-етнографічного заповідника «Переяслав» налічується понад сім десятків фронтових листів. Із них 30 листів написані одним автором – лейтенантом Тихоновим Миколою Павловичем.

Військова цензура була введена Постановою Державного Комітету Оборони СРСР від 6 липня 1941 р. «Про заходи по посиленню політичного контролю поштово-телеграфної кореспонденції». Кожний фронт мав відділ військової цензури, армія – відділення, в якому знаходилося два десятки контролерів. За день контролер повинен був прочитати 600 листів. На відкритих і прочитаних листах ставили штамп: «Просмотрено Военной Цензурой №…». У кожного контролера був свій особистий номер.

Військова цензура контролювала все листування військовослужбовців. У деяких листах трапляються закреслені чорним кольором рядки й цілі абзаци, що містили секретну інформацію: дані про розташування та пересування військових частин, повідомлення про втрати, відступи і поразки. Закреслювалися нецензурні вислови, критика армійських порядків і будь-які негативні відгуки про становище в армії.

Листи, які містили заборонені дані, підлягали конфіскації, їх передавали уповноваженому особливого відділу, потім у СМЕРШ (смерть шпигунам).

Військова цензура була скасована 10 листопада 1945 р. постановою уряду – скрізь, крім військових частин, які знаходилися на окупованій території Німеччини.

На виставці представлено 37 фронтових листів: листи-трикутники, поштові картки, листівки.

Лист-трикутник – наймасовіший вид відправлень. Це прямокутний аркуш паперу, який загнутий справа наліво, а потім навпаки. Смужку паперу, що залишилася, вставляли всередину.

Поштова картка – адресна частина, поштові відмітки і ілюстрація знаходяться на одному боці, а другий бік повністю передбачений для листа.

Листівка – один бік заповнений ілюстрацією, а на другому – праворуч розміщується адресна частина, а ліворуч – місце для листа.

Виставка триватиме до 31 грудня 2021 року.

Завідувач НДВ «Музей-діорама «Битва за Дніпро в районі Переяслава

і створення Букринського плацдарму восени 1943 року»                                                        Н. А. Бойко