«Михайло Іванович Жам – невтомний мандрівник у минувшину»

З 19 лиcтопада по 1 грудня 2021 р. у Музеї хліба НІЕЗ «Переяслав» демонструватиметься виставка,  приурочена 90-річчю  Михайла Івановича Жама – відомого дослідника української народної культури, музейника, пам’яткоохоронця, краєзнавця, талановитого керівника, активного громадського діяча, патріота рідного краю, знавця історії Переяславщини, фахівця з народного сухопутного транспорту, народних промислів і ремесел, сільськогосподарських знарядь праці, першого очільника переяславського скансену – Музею народної архітектури та побуту Середньої Наддніпрянщини, фундатора Музею народного сухопутного транспорту, співорганізатора Музею хліба.

На виставці для огляду представлено 73 предмети, а саме світлини, документи, листи й листівки, особисті речі М. І. Жама.

Михайло Іванович Жам народився 19 листопада 1931 р. в м. Переяславі Київської обл. У 1938–1941 рр. навчався в Переяслав-Хмельницькій школі № 1. Але встиг закінчити лише три класи – розпочалася німецько-радянська  війна 1941–1945 рр. У 1943 р., після звільнення міста від фашистських загарбників, продовжив навчання в школі робітничої молоді, яку закінчив у 1948 р. У 1949 р. вступив на філософський факультет університету ім. Т. Г. Шевченка в м. Києві, який закінчив в 1954 р., здобувши спеціальність «викладач філософських дисциплін та історії»). У 1954–1958 рр. працював вчителем історії в середній школі с. Хоцьки Переяслав-Хмельницького району. З 1959 р., після того як стала до ладу Переяслав-Хмельницька швейна фабрика ім. Богдана Хмельницького, перейшов працювати сюди розкрійником. Не маючи спеціальної освіти й досвіду роботи у цій галузі виробництва, швидко опанував нову професію.

Працювати в Переяслав-Хмельницькому державному історичному музеї М. І. Жам  почав 3 березня 1960 р. на посаді наукового співробітника. У вересні 1960 р. його призначено виконувати обов’язки завідувача етнографічного відділу музею.

З 1 січня 1966 р. – завідувач переяславського скансену, який на той час мав назву «філіал ПХДІМ  «етнографічний музей під відкритим небом», а з 1969 р. – Музей народної архітектури та побуту Середньої Наддніпрянщини. 

У 1975 р. М. І. Жам переведений на посаду старшого наукового співробітника. З 16 квітня 1979 р.  очолив відділ сільського виробництва і транспорту Переяслав-Хмельницького державного історико-культурного заповідника, який згодом був реорганізований у відділ, який об’єднав три тематичні експозиції: Музей хліба, Музей народного сухопутного транспорту, Музей «Поштова станція».

М. І. Жам був незмінним членом Вченої ради, науково-методичної ради; членом фондово-закупівельної комісії; членом комісії з прийому від наукових працівників та екскурсоводів заліків на право проведення екскурсій.

Під керівництвом М. І. Жама або за його безпосередньою участю було обстежено та перевезено до музею 86 об’єктів культурної спадщини, серед яких культові, житлові, господарчі, виробничі, громадські споруди українського села.

М. І. Жам взяв участь у 176 науково-пошукових експедиціях, що були спрямовані у населенні пункти Київської, Полтавської, Черкаської, Чернігівської, Сумської, Дніпропетровської, Миколаївської, Житомирської та інших областей України. Левова їх частина проходила під його керівництвом.

У жовтні 1969 р. М. І. Жам очолив першу спільну експедицію науковців Державного музею народної архітектури та побуту Української РСР та Переяслав-Хмельницького державного історичного музею на Чернігівщину.

Наприкінці 1968 р. він увійшов до складу створеного на громадських засадах масово-методичного відділу по наданню допомоги народним музеям по охороні пам’ятників, до якого окрім нього були включені: О. І. Юзвікова, Є. С. Нестеровська, М. Д. Шавейко, Е. І. Козачківський. Брав участь у створенні музеїв у Яготині, Борисполі, с. Циблі Переяслав-Хмельницького р-ну.

Особлива заслуга М. І. Жама – Музей народного сухопутного транспорту. Він був ініціатором, ідейним натхненником і активним збирачем музейної колекції (левову частину музейної колекції зібрав особисто). Розробив концептуальні засади музею, структуру, тематико-експозиційний план, анотаційні тексти, текст екскурсії. Колекція народних сухопутних транспортних засобів ХІХ–ХХ ст. є єдиним зібранням такої тематики в Україні.

Важливе місце у житті М. І. Жама займала громадська діяльність. У 1966 р. М. І. він очолив Переяслав-Хмельницьку міську організацію Українського товариства охорони пам’яток історії та культури (УТОПІК). У грудні 1968 р. його обрано головою правління Переяслав-Хмельницької районної організації УТОПІК, однієї з найчисельніших на той час у Київській області. За його керівництва первинні організації товариства були створені в усіх колгоспах і радгоспах Переяслав-Хмельницького р-ну, в переважній більшості промислових підприємств, організацій та установ міста і району, закладах освіти й культури.

Провідний науковий співробітник Музею хліба                               О.М. Жам