Цей давній «посвіт»!

Головними моментами осіннього циклу були звичаї, приурочені до завершення збору врожаю. У них, фрагментарно відображена головна селянська турбота — забезпечення родючості полів, плодючості худоби, продовження людського роду. Це і є основною ідеєю осіннього обрядового циклу.

Важливим був день преподобного Симеона Стовпника, або Семена, на який припадає початок церковного року (14 вересня). У народі його вважали присвятком. Але до нього були приурочені давні звичаї ремісників, присвячені вшануванню вогню, при якому працювали впродовж довгих осінніх вечорів.

На Поліссі, у кожній хаті урочисто запалювали «посвіт», «лучник», «каганець». Він мав горіти до Великодня. При ньому кожен майстер намагався «засидіти вечір» — розпочати якусь роботу. В день Семена закінчувалася молодіжна «вулиця», починалися вечорниці.

Упродовж десяти років на території Музею народної архітектури та побуту Середньої Наддніпрянщини в поліській хаті (с. Вабля, Бородянського р-ну, Київської обл., др. пол. ХІХ ст.), створюється експозиція.

Запрошуємо усіх бажаючих відвідати та оглянути  автентичний пристрій.

Демонстрація: з 14 вересня 2020 р. – 26 квітня 2021 р.

Старший науковий співробітник Музею українського рушника                                        Н. Л. Заїка